Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drastičan uvoz
  • 21.07.2022. 13:30

Uvezeno gotovo 12 milona tona lubenice - domaći proizvođači gube bitku

Dok domaći proizvođaći teško pronalaze kupce i prodaju u bescjenje svoju robu, uvoz cvjeta

Foto: Depositphotos/Nikodash
  • 1.124
  • 229
  • 0

Iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine upućen je zahtjev Savjetu ministara da se obustavi uvoz lubenice kako bi domaći proizvođači dobili priliku da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište.

Uvoz lubenice dominira

Kažu, domaći proizvođači gube bitku s uvoznicima.

"Ovo je standardna priča s kojom se suočavamo svake godine. Uvoz je toliko drastičan da maksimalno guši sve naše domaće proizvođače, obara cijenu i oni ne mogu da prodaju svoju robu na domaćem tržištu", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Nezavisne novine

Tvrde da je neophodno da Savjet ministara zaštiti domaće poljoprivrednike, uzgajivače lubenica. Bićo je naveo da se mora zabraniti uvoz dokle god ima domaćih proizvoda kako poljoprivrednici ne bi prodavali svoju robu u bescjenje.

Navedeni su i drugi zahtjevi koji su veliki problem za poljoprivredne proizvođače. Osim lubenica iz Udruženja su naveli da se privremeno zabrani izvoz domaće pšenice, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda kojih ima dovoljno te da se hitno riješi nepotrebno zadržavanje kamiona koji prevoze krastavce kornišone.

Cijena koja se nudi lubeničarima je izuzetno niska i iznosi svega 0,20 KM/kg.

Najviše dolazi iz Turske 

"Podneseni zahtjev Udruženja poljoprivrednika Federacije je u potpunosti opravdan", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Istakao je da se poljoprivrednici godinama bore s ovim problemom, ne mogu da plasiraju svoje proizvode na domaće tržište dok su inputi sve skuplji.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili da je za prvih šest mjeseci uvoz višestruko veći nego izvoz. Uvezeno je 11.820.482 kilograma lubenice u iznosu od 6.517.782 KM, a dominira uvoz iz trinaest država.

Prema podacima UIO najviše je uvezeno iz Turske 6.263.060 kg, zatim iz Albanije 4.206.584 kg, dok je uvoz iz drugih država nešto manji.

Kada je u pitanju izvoz, ona se može jedino pronaći u Crnoj Gori, a za prvu polovinu godine u ovu državu je izvezeno 19.160 kg u iznosu od 9.368 KM.

Donedavno su koštale preko 2 KM/kg, a sada se kreću od 0,60 KM u marketima, a kod uličnih prodavaca su nešto skuplje, odnosno 0,80 KM/kg.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Cijena lubenice Izvoz lubenice Uvoz iz Turske Rušenje cijene Lubeničari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.