Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 16.03.2025. 07:30

Upotreba bumbara za oprašivanje u proizvodnji paradajza: Zašto su isplativi?

Bumbari su prirodni saveznici za veće prinose i kvalitetniji paradajz u plastenicima

Upotreba bumbara za oprašivanje u proizvodnji paradajza: Zašto su isplativi?
Foto: Shutterstock/vallefrias
  • 211
  • 15
  • 0

U modernoj poljoprivredi, posebno u proizvodnji povrća u zaštićenim prostorima kao što su plastenici, sve veću ulogu ima prirodno oprašivanje uz pomoć korisnih insekata. Jedan od najefikasnijih i najčešće korištenih oprašivača je bumbar, Bombus terrestris. Njihova upotreba u proizvodnji paradajza postala je gotovo standard, a razlozi za to su brojni i uvjerljivi.

Vibracijsko oprašivanje

Paradajz, kao samooprašujuća biljka, ima cvijetove koji zahtijevaju vibraciju kako bi došlo do oslobađanja peludi i oprašivanja. U prirodnim uvjetima, ovo se često događa uz pomoć vetra ili insekata. Međutim, u zatvorenim prostorima kao što su plastenici, prirodni oprašivači su ograničeni, što može dovesti do lošeg formiranja plodova i smanjenja prinosa.

Bumbari su zato idealni za ovaj posao jer imaju jedinstvenu sposobnost da koriste tehniku vibracijskog oprašivanja (tzv. "buzz pollination"). Kada bumbar posećuje cvijet paradajza, zahvata ga svojim nogama i stvara vibracije koje oslobađaju pelud iz prašnika.

Ova tehnika je izuzetno efikasna i rezultira visokim postotkom uspješnog oprašivanja, što direktno utječe na kvalitet i kvantitet plodova.

Prednosti korištenja bumbara

Zahvaljujući efikasnom oprašivanju, bumbari osiguravaju bolje formiranje plodova, što rezultira većim prinosima.

Pored toga, dobro oprašeni cvjetovi daju ravnomjerno razvijene plodove bez deformacija, što je posebno važno za komercijalnu proizvodnju.

Kako do kvalitetnijeg ploda i većih prinosa paradajza?

Ručno oprašivanje paradajza zahtijeva puno vremena i radne snage. Bumbari automatski obavljaju ovaj posao, smanjujući potrebu za ljudskim resursima.

Korištenje bumbara je prirodan način oprašivanja koji ne zahtijeva hemikalije ili druge umjetne metode.

Ima li smisla koristiti bumbare?

Apsolutno da! Korištenje bumbara u proizvodnji paradajza u plastenicima ima ekonomski i agronomski smisla.

paradajz u plasteniku, postavljene kutije sa bumbarima
Investicija u kutije sa bumbarima relativno je mala u odnosu na povrat

Investicija u kutije sa bumbarima relativno je mala u odnosu na povrat koji se ostvaruje kroz povećane prinose i kvalitetnije plodove. Osim toga, bumbari su pouzdani i lako se koriste, a njihova prisutnost u plasteniku ne predstavlja rizik za biljke ili ljude.

Iako su bumbari izuzetno korisni, važno je osigurati odgovarajuće uvjete za njihov rad. To uključuje:

  • Dobru ventilaciju – Bumbari ne vole previsoke temperature, pa je važno osigurati odgovarajuću cirkulaciju zraka u plasteniku.
  • Izbjegavanje pesticida – Neki pesticidi mogu biti štetni za bumbare, pa je važno koristiti samo prihvatljive preparate ili biološke metode zaštite bilja.
  • Redovno nadopunjavanje hrane – Bumbari trebaju izvor nektara i peludi, pa je ponekad potrebno osigurati dodatnu hranu ako biljke ne proizvode dovoljno cvjetova.

Korištenje bumbara za oprašivanje paradajza u plastenicima nije samo trend, već dokazano efikasan način za povećanje prinosa i kvalitete plodova. Njihova sposobnost vibracijskog oprašivanja čini ih nezaobilaznim alatom u modernoj proizvodnji povrća. Za proizvođače koji žele maksimizirati svoje rezultate, ulaganje u bumbare nije samo opcija – već nužnost.


Tagovi

Bumbari Vibracijsko oprašivanje Bombus terrestris Proizvodnja paradajza Plastenička proizvodnja


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.