Bumbari su prirodni saveznici za veće prinose i kvalitetniji paradajz u plastenicima
U modernoj poljoprivredi, posebno u proizvodnji povrća u zaštićenim prostorima kao što su plastenici, sve veću ulogu ima prirodno oprašivanje uz pomoć korisnih insekata. Jedan od najefikasnijih i najčešće korištenih oprašivača je bumbar, Bombus terrestris. Njihova upotreba u proizvodnji paradajza postala je gotovo standard, a razlozi za to su brojni i uvjerljivi.
Paradajz, kao samooprašujuća biljka, ima cvijetove koji zahtijevaju vibraciju kako bi došlo do oslobađanja peludi i oprašivanja. U prirodnim uvjetima, ovo se često događa uz pomoć vetra ili insekata. Međutim, u zatvorenim prostorima kao što su plastenici, prirodni oprašivači su ograničeni, što može dovesti do lošeg formiranja plodova i smanjenja prinosa.
Bumbari su zato idealni za ovaj posao jer imaju jedinstvenu sposobnost da koriste tehniku vibracijskog oprašivanja (tzv. "buzz pollination"). Kada bumbar posećuje cvijet paradajza, zahvata ga svojim nogama i stvara vibracije koje oslobađaju pelud iz prašnika.
Ova tehnika je izuzetno efikasna i rezultira visokim postotkom uspješnog oprašivanja, što direktno utječe na kvalitet i kvantitet plodova.
Zahvaljujući efikasnom oprašivanju, bumbari osiguravaju bolje formiranje plodova, što rezultira većim prinosima.
Pored toga, dobro oprašeni cvjetovi daju ravnomjerno razvijene plodove bez deformacija, što je posebno važno za komercijalnu proizvodnju.
Ručno oprašivanje paradajza zahtijeva puno vremena i radne snage. Bumbari automatski obavljaju ovaj posao, smanjujući potrebu za ljudskim resursima.
Korištenje bumbara je prirodan način oprašivanja koji ne zahtijeva hemikalije ili druge umjetne metode.
Apsolutno da! Korištenje bumbara u proizvodnji paradajza u plastenicima ima ekonomski i agronomski smisla.
Investicija u kutije sa bumbarima relativno je mala u odnosu na povrat koji se ostvaruje kroz povećane prinose i kvalitetnije plodove. Osim toga, bumbari su pouzdani i lako se koriste, a njihova prisutnost u plasteniku ne predstavlja rizik za biljke ili ljude.
Iako su bumbari izuzetno korisni, važno je osigurati odgovarajuće uvjete za njihov rad. To uključuje:
Korištenje bumbara za oprašivanje paradajza u plastenicima nije samo trend, već dokazano efikasan način za povećanje prinosa i kvalitete plodova. Njihova sposobnost vibracijskog oprašivanja čini ih nezaobilaznim alatom u modernoj proizvodnji povrća. Za proizvođače koji žele maksimizirati svoje rezultate, ulaganje u bumbare nije samo opcija – već nužnost.
Tagovi
Autor