Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje kupusa
  • 07.08.2022. 07:30

Treba li otkidati donje listove kupusa?

Ova mjera ima svoje prednosti i mane. Kada je poželjno da ih uklonimo?

Foto: Depositphoto/yelantsevv
  • 337
  • 65
  • 0

Kupus je povrtlarska vrsta koja nije zahtjevna za uzgajanje. Biljke imaju velike, donje listove u kojima se skladište hranjive materije, posebno vitamin C koji je neophodan za formiranje, rast i dozrijevanje glavica.

Otkidanje donjih listova kupusa je mjera koju često sprovode uzgajivači, ali ona ima svoje pristalice i kritičare.

Otkidati listove ili ne?

Problem je što listovi padaju na površinu zemljišta i podložni su truljenju. Mnogi smatraju da njihovo uklanjanje sprečava napad štetočina, ali na mjestu otkidanja oslobađaju se biljni sokovi koji svojim mirisom privlačne štetne leptire i lisne uši. Također, smanjuje se vlažnost oko biljke i ona tako postaje manje privlačna puževima, jer je zemljište suvlje i nemaju se ispod čega sakriti.

Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje (Foto: Depositphotos/Genika)

Kada otkinemo listove u baznom dijelu zaustavljamo rast i razvoj glavice. Oni prekrivaju zemljište oko biljke i sprečavaju pregrijavanje kupusa. Zbog toga se ova mjera ne preporučuje, sem u slučaju kada su vidljivi simptomi bolesti, prisustvo štetočina ili se radi o žutim i suhim listovima.

Pucanje glavice

Postoji vjerovanje da će uklanjanje listova spriječiti pucanje glavica, ali je bolje lopatom malo odsjeći korijen ili lagano zaokrenuti glavicu kako bi uradili blago kidanje korijena. Njegovim oštećenjem sprečavamo intenzivno usvajanje vode, a samim tim pojavu pucanja.

Ovaj postupak je poželjan kada su listovi žuti i suše se, a glavica je već formirana. Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje, jer su već dali hranjive materije. Ako na njima uočimo truležne mrlje poželjno je da se uklone kako se infekcija ne bi proširila u glavicu. Da bi spriječili ovo oboljenje potrebno je smanjiti, odnosno regulisati zalijevanje.

Bez problema ih možemo ukloniti nekoliko dana prije berbe, ali ipak ostaviti tri do četiri lista jer će glavica nastaviti da usvaja hraniva iz njih i kada je uberemo i uskladištimo.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgajanje kupusa Otkidanje listova Listovi kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Talijanski proizvođači povrća iz okolice Venecije relativno su mali (2 do 3 hektara), ali odlično organizirani. Evo i dokaza ;)