Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pobrđe kod Bratunca
  • 19.03.2022. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Stogodišnja proizvodnja - svi se jagme za rasad i povrće s imanja Neškovića

Ivanova kćerka Bojana Božilović, danas je preuzela brigu o očevom imanju. Kaže da je neizmjerno zahvalna svom pradjedu, djedu, ocu i majci što su izabrali da budu proizvođači zdrave hrane

Foto: Sakib Smajlović
  • 243
  • 107
  • 0

Porodica Nešković iz Pobrđa kod Bratunca više od 100 godina na vlastitim plodnim oranicama, pored lijeve obale rijeke Drine, bavi se proizvodnjom raznog povrća koje je decenijama plasirala svim hotelima i restoranima u regionu i domaćim tržnicama.

Još 1900. godine, Vojin Nešković se počeo baviti proizvodnjom povrća, a tada je na svom imanju uzgajao i lubenice, što je bila rijetkost u ovim krajevima. Zbog toga je dobio nadimak Vojin Bostandžija.

Vidjevši da se od toga može dobro živjeti, njegov sin Živorad, 1918. je proširio proizvodnju tako što je počeo uzgajati sve vrste rasada za povrće. Njegovi kvalitetni rasadi bili su traženi na tržištu i zbog toga je dobio nadimak Žika Baštovan. Mnogi stručnjaci od njega su tražili savjete za proizvodnju povrća.

Cvjećara nasljeđuje kćerka Bojana

Stogodišnju tradiciju proizvodnje zdravog povrća naslijedio je njegov sin Ivan Nešković. Potomak Bostandžije i Baštovana, bavi se i proizvodnjom cvijeća pa je dobio nadimak Cvjećar. Danas ima dvanaest plastenika površine 1.500 metara kvadratni, od kojih je na 500 kvadrata provedeno grijanje.

Sve plastenike i opremu nabavili su vlastitim sredstvima, a prošle godine su od Općine Bratunac dobili jedan plastenik površine 300 metara kvadratnih, uz učešće od 600 maraka.

Sve vrste zimnice

Ivanova kćerka Bojana Božilović, danas je preuzela brigu o očevom imanju. Kaže da je neizmjerno zahvalna svom pradjedu, djedu, ocu i majci što su izabrali da budu proizvođači zdrave hrane i trudit će se da nastavi porodičnu tradiciju, koju će prenijeti na svoje potomke, jer njena djeca pokazuju veliko interesovanje za tradicionalnu proizvodnju povrća.

"Od svih vrsta povrća i voća proizvodimo slanu i slatku zimnicu, ali i onu bez šećera za posebne kupce. Proizvode prodajemo na jednom štandu bratunačke pijace, ali najviše na kućnom pragu. Kupci dolaze iz svih gradova Federacije BiH i Republike Srpske, ali i iz okruženja", sa zadovoljstvom kazuje Božilović.

Učešće na sajmovima

Bojana kaže da je do sada učestvovala na svim forumima i sajmovima u BiH, ali i u zemljama okruženja. Neškovića proizvodi će 8. aprila biti izloženi i na tradicionalnom sajmu u Beogradu.

Osim stalnih kupaca plantaže Neškovića često posjećuju učenici srednjih škola i Srebrenice i Bratunca, kao i dječijih vrtića ove dvije općine.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Rasad povrća Uzgoj povrća Plastenici Ivan Nešković Bojana Božilović Bratunac Pobrđe


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]