Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Izravna sjetva
 • 29.03.2024. 07:30

Šta znači sijati pod motiku i na šta paziti? Evo 7 savjeta

Ovakav uzgoj može biti rizičan ako se pojave kasni proljetni mrazevi. S druge strane, kod sjetve na stalno mjesto, biljke su otpornije na vremenske uvjete jer ne prolaze stres presađivanja

Foto: Depositphotos/DLeonis
 • 121
 • 20
 • 0

Mnogi manji uzgajivači i ovog će proljeća paradajz, papriku, tikvice, krastavce i slično, sijati pod motiku. To znači direktno u zemlju, na mjesto koje je predviđeno za rast ovih biljaka ili za presađivanje. 

Dobre i loše strane

Napominjemo da ovakav uzgoj može biti rizičan ako se pojave kasni proljetni mrazevi. 

S druge strane, kod sjetve na stalno mjesto, biljke su otpornije na vremenske uvjete jer ne prolaze stres presađivanja. 

7 savjeta za uzgoj 

Evo na šta paziti kod ovakve sjetve:

 1. Prije sjetve potrebno je ukloniti sve korove i ostale neželjene biljke s površine tla kako se ne bi takmičile za hranjiva i vodu. 
 2. Nakon uklanjanja korova, potrebno je dobro prorahliti tlo kako bi se poboljšala drenaža i omogućilo lakše ukorijenjavanje.
 3. Dodavanje komposta, stajskog ili namjenskog gnojiva, primjerice za plodovito povrće, ili pak drugih organskih materijala poboljšat će strukturu tla, plodnost i povećati količinu hranjivih tvari dostupnih biljkama.
 4. Nakon toga tlo treba lagano poravnati kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje sjemena, a kasnije olakšalo zalijevanje.
 5. U kućice posijte 5 do 7 sjemenki, s dovoljnim razmakom i dubinom. Općenito, sije se na dubinu koja je dvostruke ili trostruke veličine sjemena. Kada dovoljno narastu, ostavit ćete jednu ili dvije najjače presadnice, u slučaju paradajza i paprike, a do tri u slučaju krastavaca i tikvica. Ostale ćete odstraniti ili pažljivo izvaditi iz zemlje te presaditi na drugo mjesto. 
 6. Ako sijete u redove, pazite da ih ne posijete pregusto jer će se izduživati prema suncu te "otimati" za vodu i hranjiva. Kada dovljno narastu, iz redova ćete također presaditi one najjače i najkvalitetnije na stalno mjesto. 
 7. Redovno održavajte vrt kako bi osigurali zdravo okruženje za rast i razvoj biljaka. To uključuje redovno zalijevanje, uklanjanje korova i dodavanje gnojiva tokom vegetacijske sezone te po potrebi i malčiranje.

Evo tablice dobrih i loših komšija u vrtu

Jeste li već sijali pod motiku? Kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Sjetva pod motiku Izravna sjetva Sjetva na otvorenom Sjetva rajčice Sjetva paprike Plodovito povrće Savjeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]