Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 10.12.2023. 07:30

Šta se u decembru sije za uzgoj u plasteniku?

Temperatura je ključan faktor koji utiče na izbor kultura i način proizvodnje.

Foto: Depositphotos/goghy73
  • 162
  • 9
  • 0

Niske temperature u decembru nisu prepreka za sjetvu u plasteniku. Izbor kultura zavisi od naših planova za sljedeću godinu i od toga da li plastenik ima grijanje ili je bez. U negrijanom koristimo razna agroplatna i folije kao zaštitu od smrzavanja.

Osim sjetve i sadnje zatvoreni prostori nam daju mogućnost da produžimo vegetaciju mnogih zimskih kultura koje smo ranije posijali i posadili i da ih beremo tokom zime.

Izbor vrsta prilagodite uslovima

U ovom periodu možemo posijati većinu zimskih kultura, ali i vrsta koje će vam obezbijediti ranu berbu i veću finansijsku dobit, jer je rano povrće najskuplje. Dani su kraći, a osvijetljenost slabija. Ovo je jedan od uslova na koji moramo obratiti pažnju i prilagoditi se izborom vrste, sorte, hibrida, ili rješenje pronaći u dodatnom osvjetljenju.

Sada sijemo razne vrste povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. Vlasnici plastenika sa sistemom grijanja su u prednosti, ali i u obvezama jer je potrebno redovno nadgledati. Još je veći posao ako je sistem grijanja baziran na peći, odnosno loženju.

Siju se razne vrste zimskih salata, matovilac, rikola, grašak, špinat, crveni luk iz sjemena, luk vlasac, luk šalot (ljutika), zimska blitva.

Za ranu berbu Foto: (Depositphotos/FS-Stock)

Sjeme luka se sije pojedinačno ili u posudice. Kada je debljine tanje olovčice, obavlja se sadnja na stalno mjesto. Na toplijim područjima sadi se rani krompir.

Krajem mjeseca će u grijanim plastenicima krenuti sjetva ranog povrća za sadnju u plastenike i sjetva rasada. Termin sadnje prilagoditi načinu proizvodnje. Paradajz u grijanom plasteniku sa dovoljno osvijetljenosti možemo posijati. Presađuje se u drugoj polovini januara i početkom februara, a berba počinje u maju.

Negrijani plastenici

Razlika u temperaturi između vanjske i unutrašnje temperature može biti i oko 20ºC. Na primjer, ako je napolju oko -10ºC unutra može biti i do +10ºC. Problem je što tokom noći dolazi do naglog pada temperature i potrebno je biljke prekrivati kako bi ih zaštitili od pothlađivanja i smrzavanja. Unutar plastenika se postavljaju niski tuneli ili se obavlja malčiranje.

10 zlatnih pravila održavanja proizvodnje u zimskom peroidu!

Zalijevanje, prihranu i ventilaciju je potrebno prilagoditi trenutnoj situaciji, vremenskim uslovima i kulturama. Svakako treba obratiti pažnju na problem kondenzacije i kapanja, što povećava vlažnost i djeluje kao okidač na pojavu raznih oboljenja.


Tagovi

Decembarska sjetva povrća Plastenička proizvodnja Sjetva povrća u decembru Zimska sjetva povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.