Pretraga tekstova
Nakon sjetve špinata potrebno je obilno zaliti plastenik i zatvoriti ga kako bi se zemlja što brže zagrijala i ubrzalo nicanje.
Špinat je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u plasteniku i nezaobilazna kultura u jesenjem i proljetnom ciklusu. Za njegov rast nije potrebno mnogo - malo vode, nešto sunca dok ne nikne iz zemlje, a nakon toga dovoljno je samo redovno otvaranje i provjetravanje plastenika.
Upravo zbog jednostavne njege, špinat je omiljen među proizvođačima koji žele brz i siguran prinos.
Za plasteničku proizvodnju preporučuju se sorte Matador, Rembrant, Giant Winter i Butterfly.
Nakon sjetve špinata potrebno je obilno zaliti plastenik i zatvoriti ga kako bi se zemlja što brže zagrijala i ubrzalo nicanje.
Idealni razmak za sjetvu je 10 - 15 cm između redova, dok u redu biljke same sebi nađu prostor jer se sjetva radi u nizu. Ovako posađen špinat omogućava dobar razvoj listova, lakše održavanje vlage i jednostavniju berbu.
Prednost špinata je što nudi fleksibilnost prilikom berbe:
Baby špinat - mladi, nježni listovi se mogu brati već nakon 30-ak dana, što ga čini atraktivnim i brzim proizvodom za tržište.
Klasična berba - špinat se može brati zajedno sa stabljikom, dok se korijen ostavlja u zemlji. Iz korijena će biljka potjerati novi rast. Taj drugi prinos neće biti jednak kao prvi, ali ipak daje dodatnu količinu koja se može iskoristiti.
Zašto je baby špinat tajna svake zdrave kuhinje i kako ga uzgojiti?
U plasteničkoj proizvodnji, prosječan prinos špinata za sortu Matador iznosi oko 2,5 do 3 kg/m2, odnosno 25 - 30 tona po hektaru. Rembrant u prosjeku daje 2 do 2,5 kg/m2, posebno je pogodan za baby berbu gdje je brži obrt i češće košenje.
Ostale sorte (Giant Winter, Butterfly) - daju slične rezultate, zavisno od njege i termina sjetve.
Na površini od 1000 m2 plastenika može se očekivati prinos od 2 do 3 tone špinata, što u kombinaciji s trenutnom cijenom daje vrlo dobar ekonomski rezultat. Naime, na pijacama trenutno postiže cijenu od 5 KM po kilogramu, što ovu kulturu čini isplativom i sigurnom za proizvođače.
Tagovi
Uzgoj špinata Sjetva špinata Najbolje sorte Baby špinat Cijena Berba
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 dana
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 dana
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi