Nakon sjetve špinata potrebno je obilno zaliti plastenik i zatvoriti ga kako bi se zemlja što brže zagrijala i ubrzalo nicanje.
Špinat je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u plasteniku i nezaobilazna kultura u jesenjem i proljetnom ciklusu. Za njegov rast nije potrebno mnogo - malo vode, nešto sunca dok ne nikne iz zemlje, a nakon toga dovoljno je samo redovno otvaranje i provjetravanje plastenika.
Upravo zbog jednostavne njege, špinat je omiljen među proizvođačima koji žele brz i siguran prinos.
Za plasteničku proizvodnju preporučuju se sorte Matador, Rembrant, Giant Winter i Butterfly.
Nakon sjetve špinata potrebno je obilno zaliti plastenik i zatvoriti ga kako bi se zemlja što brže zagrijala i ubrzalo nicanje.
Idealni razmak za sjetvu je 10 - 15 cm između redova, dok u redu biljke same sebi nađu prostor jer se sjetva radi u nizu. Ovako posađen špinat omogućava dobar razvoj listova, lakše održavanje vlage i jednostavniju berbu.
Prednost špinata je što nudi fleksibilnost prilikom berbe:
Baby špinat - mladi, nježni listovi se mogu brati već nakon 30-ak dana, što ga čini atraktivnim i brzim proizvodom za tržište.
Klasična berba - špinat se može brati zajedno sa stabljikom, dok se korijen ostavlja u zemlji. Iz korijena će biljka potjerati novi rast. Taj drugi prinos neće biti jednak kao prvi, ali ipak daje dodatnu količinu koja se može iskoristiti.
Zašto je baby špinat tajna svake zdrave kuhinje i kako ga uzgojiti?
U plasteničkoj proizvodnji, prosječan prinos špinata za sortu Matador iznosi oko 2,5 do 3 kg/m2, odnosno 25 - 30 tona po hektaru. Rembrant u prosjeku daje 2 do 2,5 kg/m2, posebno je pogodan za baby berbu gdje je brži obrt i češće košenje.
Ostale sorte (Giant Winter, Butterfly) - daju slične rezultate, zavisno od njege i termina sjetve.
Na površini od 1000 m2 plastenika može se očekivati prinos od 2 do 3 tone špinata, što u kombinaciji s trenutnom cijenom daje vrlo dobar ekonomski rezultat. Naime, na pijacama trenutno postiže cijenu od 5 KM po kilogramu, što ovu kulturu čini isplativom i sigurnom za proizvođače.
Tagovi
Autor