Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja bundeva
  • 27.08.2018. 13:00

Sjerići su među najvećim proizvođačima bundeve u BiH, a organizirat će i festival sa starim jelima

Prvi put su u ovoj godini ostvarili i podsticaj od resornog ministarstva za proizvodnju tikve golice, a Švedska razvojna agencija (SIDA) izabrala je njihov projekt među 27 u BiH kao inovativan u oblasti poljoprivrede!

Foto: Pixabay/flockine, avaz.ba
  • 1.542
  • 61
  • 0

Ubrajaju među najveće proizvođače bundeve u Bosni i Hercegovini, a proizvode tikvu golicu, muskatnu i hokaido bundevu na šest hektara. Riječ je o Mileni i Niki Sjeriću iz semberskog sela Ljeljenča.

Sjerići iz tikve golice vade sjeme i suše ga, ali proizvode i sokove iz muskatne bundeve, dok vrstu hokaido preporučuju kuharima za pripremanje dobre čorbe.

Berba ove godine mjesec dana ranije nego inače

"Bundeve su ove godine spremne za berbu čak mjesec ranije nego uobičajeno. Ove godine bilo je previše kiše, što je utjecalo i na rod. Već osam godina bavimo se proizvodnjom bundeve i postižemo dobre rezultate. Prvi put smo u ovoj godini ostvarili i podsticaj od resornog ministarstva za proizvodnju tikve golice, a Švedska razvojna agencija (SIDA) izabrala je naš projekt među 27 u BiH kao inovativan u oblasti poljoprivrede", kaže Niko Sjerić.

Već u narednoj godini planira da angažira i nekoliko kooperanata za proizvodnju bundeve u Semberiji. Sjerići ističu da proizvodnja bundeve može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, koja sa pravom pripada zdravoj hrani.

Festival sa tradicionalnim starim jelima

Namjeravaju da tokom jeseni organiziraju festival na kome će predstaviti i brojna tradicionalna stara jela od bundeve, koja su već zaboravljena, kako bi što više ljudi upoznali sa prednostima ove proizvodnje.

Osim sokova od bundeve, proizvode i hladno cijeđeno ulje. Kažu da je bundeva pokazala i brojna ljekovita svojstva, za liječenje prostate, kao i nekih kožnih oboljenja i za probavu.

Autor: Lj. Ljubojević/avaz.ba


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Bundeva Sjerić Sok Podsticaj Tikva Semberija