Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peršina
  • 29.01.2020. 18:00

Sjeme peršina klija jako sporo - budite strpljivi

Peršin na istu parcelu dolazi tek poslije 4 godine. U tom periodu na gredici se ne smiju sijati srodne kulture kao mrkva, pastrnak, celer.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 5.535
  • 244
  • 0

Veliki broj baštovana i baštovanki se žali na slabu klijavost peršina. Za njegovo uzgajanje je potrebna strpljivost, jer čitavim nizom pozitivnih osobina zaslužuje da ga posijemo. Ova povrtnica dio je skoro svakog jela. Nemoguće je zamisliti supe ili čorbe bez peršina. Osim što se koristi u gastronomiji peršin je izuzetna ljekovita biljka. Sadrži razne vitamine i minerale, posebno je bogat vitaminima A i C, željezom, kalcijumom i čitavim niz ljekovitih materija. Možemo uzgajati klasičan peršin ili peršin sa kovrdžavim lišćem.

Osigurajte mu sunčano mjesto u bašti

Peršin na istu parcelu dolazi tek poslije 4 godine. U tom periodu na gredici se ne smiju sijati srodne kulture kao mrkva, pastrnak, celer. Uzgaja se direktnom sjetvnom na otvorenom. Sjetva u gredice je povoljnije, jer se zemljište u gredicama brže zagrije tokom proljeća.

Već na početku sjetve trebamo znati da se peršin odlikuje dugotrajnim klijanjem i da zahtjeva određene uslove.

Peršinu je potrebno šest sedmica da proklija i nikne.

Za sjetvu peršina odabraćemo osunčane položaje sa dobro dreniranim zemljištem. Peršin ne voli sjenu i potrebno mu je osigurati najmanje 8h sunčeve svjetlosti za neometan rast i razvoj. Odgovaraju mu rahla, humusom bogata zemljišta sa ph reakcijom od 6 do 7.

Sjeme peršina klija veoma sporo, a proces klijanja možemo ubrzati ukoliko sjeme preko noći potopimo u vodi. Još bolja opcija je ukoliko sjeme potopimo u biljni čaj. Sjeme ostaje potopljeno 12 do 24h. Temperatura vode treba biti oko 22°C.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Prije sjetve potrebno ga je prosušiti na sobnoj temperaturi tek toliko da se osuši površina sjemena kako bi ga lakše posijali. Sjeme peršina klija za 14 do 28 dana.

Sjetva zavisi od vremenskih prilika

Sjetva se obavlja kada prođe opasnost od proljećnih mrazeva, odnosno 4 do 6 sedmica prije poslednje pojave mraza koja se daje u dugoročnim, višegodišnjim prognozama. Većina iskusnih baštovana dobro poznaje vremenske prilike u svom mjestu pa sjetvu mogu obaviti ranije. U kontinentalnm području sjetva kreće od početka marta i traje sve do kraja aprila u zavisnosti od vremenskih prilika.

U južnim predjelima sjetva se može obaviti već u februaru. Prije sjetve je potrebno urediti zemljište. Površina gredice treba da je fine, mrvičaste strukture, jer je sjeme peršina sitno. Dubina sjetve je 1 do 2cm. Razmak u redu se kreće od 4 do 5cm, a međuredni razmak je od 25 do 35cm. U toku vegetacije uradi se prorjeđivanje mladih biljaka.

Sjeme čuva klijavost dvije do tri godine. Za sjetvu 1m² potreban je 1g sjemena.


Tagovi

Uzgoj peršina Klijavost Sjetva Kako Čaj za klijanje Uslovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]