Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodna Rudina
  • 19.09.2019. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Rudina, Donji Vakuf

Salko Smajić na plodnoj Rudini uzgaja paradajze teže od jednog kilograma

Salko Smajić zajedno sa suprugom Rasemom većinu vremena provodi na porodičnom imanju u donjevakufskom naselju Rudina. Ovaj kraj obiluje izuzetno plodnim zemljištem i skoro pa netaknutom prirodom. Pored krompira, graha tetovca, ovih dana bere i paradajze teže od jednog kilograma.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.074
  • 155
  • 0

Salko Smajić je 67- godišnji penzioner iz Donjeg Vakufa, koji svoje slobodno vrijeme provodi na porodičnom  imanju u donjevakufskom naselju Rudina. Naselje Rudina se nalazi na nadmorskoj visini od približno 900 metara i karakteriše ga čist planinski zrak i izuzetno plodno zemljište.

Sve što se posadi na ovom zemljištu rađa u puno većoj količini nego li je to uobičajeno. Tako su Salko i njegova supruga Rasema na samo par stotina kvadratnih metara uzgojili više od jedne tone krompira, te paradajze težine preko jednog kilograma.

Rodan i zdrav

"Paradajz ovdje uspijeva bolje nego igdje drugo. Gledam da ga zaštitim dok cvjeta i to je to. Svu travu koju počupam okolo, pospem oko paradajza, jer koliko ga ubije iz zraka, toliko i iz zemlje. I svoje prijatelje savjetujem da tako urade, ali neće da me slušaju, pa onda kupuju preko cijelog ljeta", kaže kroz smijeh Salko.

Salko Smajić: Ptice obrale maline, ali ostalo što je naše nafake

Pored paradajza i krompira uzgajaju i grah i kupus za svoje potrebe, ali s obzirom da dobro rodi, velike količine uspiju i prodati. Imaju i dva mala malinjaka, koja sami obrađuju, te maline predaju u lokalnu hladnjaču. Ove godine su imali veliki rod, ali su im nepozvani gosti - ptice obrali većinu. Kažu, obrali smo što je naše nafake.

"Ova zemlja je izuzetno plodna, ne radimo ništa naročito, ali svake godine uberemo velike količine voća i povrća. Ovdje smo živjeli do rata, nakon čega smo napravili kuću bliže gradu, ali se ovdje uvijek rado vraćamo. Naši gosti više vole doći ovdje, nego našoj kući. Ljepota Rudine, čist zrak i predivan pogled na Donji Vakuf se svima dopadne", dodaje Salko.

Voće je pobrala medvjedica

I pored kuće u Donjem Vakufu, na samo par kvadratnih metara su Smajići nagurali svega, od krastavica, tikvi, paradajza, do kupina, koje su plodovima  prekrile cijelu garažu.

Imanje posjećuje medvjedica s nekoliko mečadi

Od raznih sorti jabuka i krušaka prave domaći džem i pekmez i sirće, a od šljiva tradicionalne "fesiće". Kupci po njihove proizvode dolaze i iz Sarajeva, a koriste se za jačanje imuniteta. Ove godine će, kažu, ostati bez pekmeza, jer njihovo imanje posjećuje medvjedica sa nekoliko mečadi. Pokazao nam je i šljivu na koju se popela, slomila granu i svu je obrala. Jabuke i kruške, su također nastradale.

Pekmez od jabuka za imunitet

"Pravim kiseli i slatki pekmez od jabuka, u koji ne stavljam nimalo šećera. Sam pripravak jača imunitet, i uvijek se traži. Nekad ni sebi ne uspijevam ostaviti, jer me mole da im treba za dijete i ja dadnem i ono što sam sebi ostavila. Ne shvatamo vrijednost domaćih pripravaka, toliko voća propada, a zdravije je od proizvoda iz apoteke", zaključuje Rasema.


Tagovi

Salko Smajić Rudina Donji Vakuf Paradajz kilaš Pekmez od jabuka Jačanje imuniteta Plodna zemlja


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas