Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 25.09.2019. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Voljice, Gornji Vakuf-Uskoplje

Salih Čaušević (71) zajedno sa sinom i snahom na 450 m2 ubrao preko 2 tone krompira

Salih Čaušević (71) se zajedno sa svojom porodicom bavi uzgojem krompira, kupusa i malina, a pravi i domaći sok od drijena. Ove godine je na 450 metara kvadratnih ubrao preko dvije tone krompira, a uskoro počinje i sjetva kupusa.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.648
  • 264
  • 1

U gornjevakufskom naselju Voljice živi i radi Salih Čaušević, 71- godišnji penzioner. Iako u poznim godinama i srčani bolesnik, Salih ne miruje. Zajedno sa sinom i snahom uzgaja maline, kupus i krompir. Ove godine ga je krompir posebno iznenadio, jer je na 450 kvadratnih metara ubrao preko dvije tone krompira.

Ne pamti ovoliki rod krompira

"Ne pamtim da sam ikada imao ovoliki rod na ovako malom prostoru. Prošle godine sam krompir posadio na duplo većoj površini, ali nisam uspio naći ni 100 kilograma. Prošle godine je ovdje bila ledina, dakle, nakon dugo godina se prvi put sadi na njoj, dobro smo pođubrili i kupili novo sjeme, tri različite sorte. To se pokazalo kao dobitna kombinacija", kaže Salih.

S obzirom da ga je krompir prošle godine izdao, sada je odlučio da poveća zasad kupusa, te ga je rasadio na površini od oko dva duluma. Kupus je već prispio za sjetvu, pa se nada da će uskoro početi i prodaja na veće količine.

Prošle godine ovdje je bila ledina

"Godinama sadim kupus, i ne pravim razliku između ovog što prodajem i onog koji koristim za lične potrebe, nema razdvajanja, svaki je isti. Zemlju prehranjujem stajskim đubrivom, a zaštitu koristim u predviđenom periodu, kad se kupus tek krene razvijati. Garantujem da je zdrav i siguran za upotrebu", dodaje Salih.

Posla u poljoprivredi uvijek ima

Salih dodaje da ko hoće raditi, uvijek može naći posla u poljoprivredi. Puno puta se desi da nešto izda i ne rodi dobro, ali kad ima više kultura, izbalansira se to. Prije desetak godina posadio je dva stabla drijena, koja su ove godine dali puni rod. Ne znajući šta će da tolikim drijenom, počeli su sa prodajom soka, koji inače  prave samo za svoje potrebe.

Stablo drijena zavaralo je i samog vraga

"Ljudi se vraćaju prirodi i prirodnim proizvodima. Kada je moj sin objavio da prodaje krompir i sok od drinjka (mi ga tako zovemo), počele su i narudžbe. Veseli nas što se počinje cijeniti domaća proizvodnja", završava Salih.


Fotoprilog


Tagovi

Salih Čaušević Voljice Gornji Vakuf- Uskoplje Domaći krompir Uzgoj kupusa Sok od drijena Drinjak Sok od drinjka Domaći proizvodi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas