Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promjene na plodu paradajza
  • 09.07.2018. 09:00

Pucanje, vršna trulež, mačje lice, šuplji plodovi - fiziološke promjene na plodu paradajza

Fiziološke promjene na plodu paradajza rezultat su fizioloških poremećaja unutar tkiva biljke i ne izazivaju ih patogeni. Ove promjene umanjuju tržišnu vrijednost plodova.

Foto: Pixabay/CarterNick
  • 11.340
  • 552
  • 0

Ove su godine loši vremenski uslovi uzrokovali pojavu raznih oboljenja i štetočina na uzgajanom povrću. Pored oboljena koje uzrokuju gljivice, bakterije i virusu na biljkama povrća pojavljuju se simptomi fizioloških promjena. One su rezultat fizioloških poremećaja unutar same biljke koji su izazvani uslovima sredine u kojima se biljka razvija. Osim što narušavaju lijep izgled plodova povrća, ove promjene umanjuju njihovu tržišnu vrijednost.

Fiziološke promjene ne izazivaju patogeni.

Pojava fizioloških promjena pod uticajem je vremenskih prilika, intenziteta osunčanosti i dostupnosti hraniva. Možemo reći da će biljka na svaki stres regovati fiziološkim poremećajem unutar tkiva. Na pojavu ovih promjena djeluju: periodi niske temperature, periodi sa visokom vlagom zemljišta, sušni periodi, slaba osvjetljenost tokom tmurnih dana, nedostatak hraniva.

Fiziološke promjene na plodovima paradajza

Paradajz je povrtna kultura na čijim se plodovima svake godine susrećemo sa nekim fiziološkim promjenama, posebno kada se gaji na otvorenom. Od fizioloških promjena najviše se na plodovima javljaju: pucanje plodova paradajza, pojava "mačijeg lica", vršna trulež, pojava plutastog tkiva, pojava šupljih plodova i ožegotine od Sunca.

Pucanje plodova paradajza

Na plodovima paradajza veoma često možemo primijetiti pukotine koje mijenjaju okus ploda, predstavljaju ulazna vrata za infekcije. To je posljedica neravnomjerne snabdjevenosti vodom. Pukotine mogu biti uzdužne ili kružne. Najčešće su koncentrisane oko peteljke ploda.

Prevelika vlažnost zemljišta, naročito poslije sušnog perioda, dovest će do pojave pukotina. Naglo povećanje vlage zemljišta dovodi do pojave pucanja plodova, ali i naglo isušivanje zemljišta dovodi do istog efekta. Vlaga u zemljištu treba da se kreće od 65 do 75% kako bi se izbjegla pojava pukotina na plodu, a biljke trebaju biti dobro snabdjevene hranivima. Temperatura tokom noći treba da je oko 16°C kako bi se izbjeglo pucanje plodova.

"Mačije lice" plodova paradajza

Ova pojava se javlja na plodovima biljaka koje su bile izložene periodu kada je teperatura bila ispod 10°C. Obilno đubrenje azotnim đubrivima će još više doprinijeti pojavi ove promjene. "Mačije lice" se najčešće javlja kod sorti i hibrida koji imaju krupne plodove. Na vrhu ploda dolazi do formiranja kalusnog tkiva koje narušava estetski izgled ploda, a kod upotrebe se taj dio ploda mora odbaciti.

Vršna trulež ploda paradajza

Trulež vrhova plodova paradajza je karakteristična za sušna ljeta kada zbog nedostatka vode biljke paradajza ne mogu da usvoje kalcijum iz zemljišta ili povlače vodu iz plodova što dovodi do odumiranja tkiva na vrhu plodova.

Regulisanjem zalijevanja i folijarnom ishranom sa đubrivima bogatim kalcijumom može se izbjeći pojava vršne truleži.

Pojava plutastog tkiva u plodovima paradajza

Pojava plutastog tkiva je pod uticajm raznih faktora: sortna karakteristika, slaba osunčanost, visoka vlažnost zemljišta, niske temperature, pretjerano đubrenje azotom, djelovanjem štetočina.

Šuplji plodovi paradajza

U plodovima paradajza mogu da se jave šuplji prostori u kojima nije došlo do obrazovanja sjemena i sjemene pulpe. Ova pojava je pod direktnim uticajem slabog oprašivanja cvijeta do kojeg dolazi zbog promjene temperature, previsokih ili preniskih temperatura, nedostatka ili suviška vode, preobilnog đubrenje azotnim đubrivima, slabe osunčanosti, vrelih vjetrova.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Fiziološke promjene Paradajz Truli paradajz Vršna trulež Mačije lice Pucanje paradajza Oprašivanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.