Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muskatna bundeva
  • 13.12.2020. 15:45

Proizvodnja muskatne bundeve nije komplikovana - voditi računa o kvalitetu

Povrtari koji ove godine imaju muskantnu bundevu na svojim njivama kažu da za sada dobro prolaze na tržištu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 405
  • 117
  • 0

Veliki broj poljoprivrednika je u pronalaženju biljnih vrsta koje se mogu dobro prodati na tržištu, posljednjih nekoliko godina u strukturu sjetve uvrstio i muskantnu bundevu. Gaji se na otvorenom polju, a za berbu stiže u drugoj polovini septembra. Uz pravilno skladištenje može se čuvati do aprila. 

Poljoprivredni stručnjaci savjetuju da se vodi računa o kvalitetu, ali i o tome da se ne proizvodi količina koja neće moći da nađe put do tržišta.

Uvijek se pitati kome prodati proizvod

Savjetodavac, Sanda Klještanović, kaže da je ova vrsta bundeve samo jedna od gajenih usjeva koja se iz godine u godinu sve više proizvodi na domaćim njivama. Međutim, ukoliko dođe do povećanja površina stvoriće se višak proizvoda na tržištu što će svakako uticati na prodaju, ali i na cijenu. Povrtari treba da vode računa o tome da li će sve što uzgoje moći da prodaju, napominje Klještanović.

Muskatna bundeva iz godine u godinu sve više se gaji

"Bilo koju biljnu vrstu da imaju naši proizvođači, moraju razmišljati da će u jednom trenutku doći do zasićenja na tržištu. U svakom trenutku treba misliti kao da imaju višak proizvoda sa pitanjem kome ga prodati. Ono što je naš savjet je svakako da ako povrće isporučuju velikim trgovinskim lancima moraju na prvom mjestu imati kvalitetan proizvod, ali i da imaju dovoljne količine", kaže ovaj stručnjak.

Dovoljna potvrda da je proizvod zdravstveno bezbjedan

Naša sagovornica kaže da je jedno od pitanja i kako prodati - da li kao gotov proizvodi ili prerađen. I u jednom i drugom slučaju mora se voditi računa o kvalitetu.

"Kvalitet jeste najvažniji, bez obzira da li se povrće prodaje kao poluproizvod, gotov ili tek ubrano. U svakom slučaju poljoprivrednik mora imati deklaraciju. Svaki proizvod mora biti etiketiran sa podacima koji se odnose na godinu proizvodnje i rok upotrebe. Neki trgovinski lanci traže i određene sertifikate, ali proizvođačima u konketnom slučaju ove bundeve, dovoljna je potvrda da je zdravstveno bezbjedna i da nema ostatak pesticida. Analize rade akreditovane laboratorije i na osnovu njih svaki povrtar je siguran da je ono što je proizveo bezbjedno za upotrebu."

Prinos ide i do 30 t/ha, zavisi od agrotehnike

Uzgajivači koji ove godine imaju pomenuto povrće na svojim poljima, kažu da za sada dobro prolaze na tržištu. Poljoprivrednik, Marko Vojnović, zadovoljan je ovogodišnjom proizvodnjom.

Povrtari zadovoljni ovogodišnjim rodom

"Cijena je tokom berbe bila do 0,25 KM za kilogram, što je dobro. Tokom zime može da dostigne od 0,49 do 0,66 KM/kg. Prinos muskantne bundeve kreće se od 10 do 30 tona po hektaru što zavisi od sorte i primjene agotehničkih mjera", kaže Vojnović koji se bavi i plasteničkim uzgojem.

Trenutno u svojim plastenicima ima zelenu salatu koja će uskoro stići za branje. Što se ove bundeve tiče, kaže proizvodnja nije komplikovana ni previše skupa pa je zato i zanimljiva domaćim poljopriverdnicima.


Tagovi

Muskatna bundeva Plasman Kvalitet proizvoda Tržište Cijena Prinos Primjenjena agrotehnika


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".