Kako aktivirati lukovice i postići da ujednačeno niknu? Koji rastvor koristiti protiv lukove muhe?
Rano proljeće je vrijeme sadnje jarog bijelog i crvenog luka. Kao i za ostale povrtarske kulture, i kod njih postoji mnogo oboljenja i štetočina koje ih napadaju i uništavaju.
Zbog toga je najbolje tretirati lukovice (arpadžik) prije sadnje. Najčešća oboljenja ovog omiljenog povrća su plamenjača, hrđa i trulež, a od štetočina broj jedan je lukova muha.
Kako bi osigurali ujednačeno nicanje, lukovice je potrebno pripremiti i namočiti da se aktiviraju.
Prije sadnje potrebno je izvršiti odabir i termičku obradu. Obavite vizuelni pregled i odstranite sve one koje su oštećene, suviše male, lomljive, sa simptomima oboljenja, deformisane. One ne smiju biti smrežurane, jer se luk hrani hranjivim materijama iz glavice prije nego što se dobro ukorijeni i niknu listovi koji vrše fotosintezu. Ne sadite onaj koji je proklijao.
Sortirajte ih po veličini. Naime, ako su različite veličine, dolazi do neujednačenog klijanja i rasta što za sobom povlači zahtjevniju brigu oko usjeva.
Ako lukovice imaju gornjim sloj takav da se može oljuštiti, to i učinite da vidite u kakvom su stanju ispod tog suhog sloja.
Postupak zagrijavanja lukovica možete izvesti posebno ili kada radite namakanje. Samo zagrijavanje je najbolje obaviti dvije do tri sedmice prije sadnje. Najjednostavnije je da ih držite pored radijatora ili nekog drugo izvora toplote koji neće razviti visoke temperature koje bi ih oštetile i isušile.
Brzi postupak zagrijavanja je kada se one potope u toplu vodu čija je temperatura od 40 do 50 stepeni na dva do tri sata. Može se kombinovati s postupkom namakanja.
Postoje razne tehnike namakanja luka. Osnovna je da se on namače od pola do dva sata u vodi čija je temperatura +30ºC. S ovim postupkom može da se kombinuje brzo namakanje i tada je temperatura vode od 40 do 50ºC. Ona ne smije da bude veća, jer ćete tako skuvati lukovice. Posudu s njima umotajte kako bi voda duže bila topla.
Ovako tretirane se odmah sade ili ih prosušimo na sobnoj temperaturi kako bi ih sačuvali do momenta sadnje.
Drugi način namakanja je u slanom rastvoru. Tako istovremeno namačemo lukovice i štitimo ih od napada štetočina, prvenstveno lukove muhe. Rastvor se priprema kada u jedan litar tople vode, od 40 do 50ºC, dodamo 200 do 240 grama soli i sve dobro izmiješamo. U njemu potopljene lukovice držimo najviše pola sata.
Tagovi
Autorica