Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 19.01.2022. 15:00

Priprema lukovica za sadnju i zaštita od lukove muhe

Kako aktivirati lukovice i postići da ujednačeno niknu? Koji rastvor koristiti protiv lukove muhe?

Foto: Depositphoto/Taden1
  • 2.309
  • 194
  • 0

Rano proljeće je vrijeme sadnje jarog bijelog i crvenog luka. Kao i za ostale povrtarske kulture, i kod njih postoji mnogo oboljenja i štetočina koje ih napadaju i uništavaju.

Zbog toga je najbolje tretirati lukovice (arpadžik) prije sadnje. Najčešća oboljenja ovog omiljenog povrća su plamenjača, hrđa i trulež, a od štetočina broj jedan je lukova muha.

Kako bi osigurali ujednačeno nicanje, lukovice je potrebno pripremiti i namočiti da se aktiviraju.

Priprema lukovica

Prije sadnje potrebno je izvršiti odabir i termičku obradu. Obavite vizuelni pregled i odstranite sve one koje su oštećene, suviše male, lomljive, sa simptomima oboljenja, deformisane. One ne smiju biti smrežurane, jer se luk hrani hranjivim materijama iz glavice prije nego što se dobro ukorijeni i niknu listovi koji vrše fotosintezu. Ne sadite onaj koji je proklijao. 

Sortirajte ih po veličini. Naime, ako su različite veličine, dolazi do neujednačenog klijanja i rasta što za sobom povlači zahtjevniju brigu oko usjeva.

Veličina treba biti ujednačena (Foto: Depoisitphotos/alcijane)

Ako lukovice imaju gornjim sloj takav da se može oljuštiti, to i učinite da vidite u kakvom su stanju ispod tog suhog sloja. 

Zagrijavanje lukovica

Postupak zagrijavanja lukovica možete izvesti posebno ili kada radite namakanje. Samo zagrijavanje je najbolje obaviti dvije do tri sedmice prije sadnje. Najjednostavnije je da ih držite pored radijatora ili nekog drugo izvora toplote koji neće razviti visoke temperature koje bi ih oštetile i isušile.

Brzi postupak zagrijavanja je kada se one potope u toplu vodu čija je temperatura od 40 do 50 stepeni na dva do tri sata. Može se kombinovati s postupkom namakanja.

Namakanje luka

Postoje razne tehnike namakanja luka. Osnovna je da se on namače od pola do dva sata u vodi čija je temperatura +30ºC. S ovim postupkom može da se kombinuje brzo namakanje i tada je temperatura vode od 40 do 50ºC. Ona ne smije da bude veća, jer ćete tako skuvati lukovice. Posudu s njima umotajte kako bi voda duže bila topla.

Ovako tretirane se odmah sade ili ih prosušimo na sobnoj temperaturi kako bi ih sačuvali do momenta sadnje.

Šta uzgajati pored bijelog i crvenog luka?

Drugi način namakanja je u slanom rastvoru. Tako istovremeno namačemo lukovice i štitimo ih od napada štetočina, prvenstveno lukove muhe. Rastvor se priprema kada u jedan litar tople vode, od 40 do 50ºC, dodamo 200 do 240 grama soli i sve dobro izmiješamo. U njemu potopljene lukovice držimo najviše pola sata.


Tagovi

Sadnja luka Lukovice Proljećna sjetva Crveni luk Bijeli luk Aktiviranje Namakanje Lukova muha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.