Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 09.03.2023. 07:30

Pred nama je sadnja crvenog luka - koji su dobri predusjevi?

Prilikom kupovine pregledajte lučice, od njihovog kvaliteta zavisi uspjeh uzgajanja. Kupite ga na vrijeme!

Foto: Depositphoto/53tinakamelina.gmail.com
  • 3.826
  • 196
  • 0

Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u baštama. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uslovi. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego bijelom luku.

Kako ga posaditi?

Dobri predusjevi su: grašak, grah, kupus, tikvice i druge povrtne vrste. Često se sadi u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera lukovu muhu. Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba da je osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm.

Razmak može biti manji ako ćete brati mladi luk (Foto: Depositphoto/NataFrank)

Obratite pažnju na sadni materijal

Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se dešava da za krajnje termine sadnje lučica, arpadžika, nema u ponudi.

Prilikom kupovine dobro pregledajte lučice. One trebaju da su obučene u listove omotače koji su sjajni i suhi.

Ne smiju biti mokre ili da na njima uočite promjene boje nastale zbog djelovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakovanju znak su da ga ne kupujete. Ne smiju biti ni smežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranjive materije usmjerene na razvoj listova, korijen je slab. Kada ih koristimo za sjetvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetočina. Korijen treba da je očuvan, a dno luka cijelo.

Idealni uslovi za čuvanje je temperatura od 10 do 15°C i vlažnost vazduha od 70 do 75 posto.

Sitne lučice, promjera manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranjivih materija. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je promjera 2 cm. One najmanje idu u sjeme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.


Tagovi

Crveni luk Sadnja crvenog luka Lučice Sadnja lučica Arpadžik Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.