Pretraga tekstova
Prilikom kupovine pregledajte lučice, od njihovog kvaliteta zavisi uspjeh uzgajanja. Kupite ga na vrijeme!
Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u baštama. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uslovi. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego bijelom luku.
Dobri predusjevi su: grašak, grah, kupus, tikvice i druge povrtne vrste. Često se sadi u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera lukovu muhu. Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba da je osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm.
Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se dešava da za krajnje termine sadnje lučica, arpadžika, nema u ponudi.
Prilikom kupovine dobro pregledajte lučice. One trebaju da su obučene u listove omotače koji su sjajni i suhi.
Ne smiju biti mokre ili da na njima uočite promjene boje nastale zbog djelovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakovanju znak su da ga ne kupujete. Ne smiju biti ni smežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranjive materije usmjerene na razvoj listova, korijen je slab. Kada ih koristimo za sjetvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetočina. Korijen treba da je očuvan, a dno luka cijelo.
Idealni uslovi za čuvanje je temperatura od 10 do 15°C i vlažnost vazduha od 70 do 75 posto.
Sitne lučice, promjera manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranjivih materija. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je promjera 2 cm. One najmanje idu u sjeme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.
Tagovi
Crveni luk Sadnja crvenog luka Lučice Sadnja lučica Arpadžik Proljetna sadnja
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!