• Crni luk
  • 23.12.2020. 09:40

Pravilnim čuvanjem spriječite prorastanje kod crnog luka

U kućnim uslovima, crni luk najbolje je čuvati u vjencima. Prvo se prosuši na vjetrovitom mjestu pa se nakon toga čuva. Manje količine mogu biti i u rasutom stanju, bez kontrole uslova.

Foto: Depositphotos/kovbasniuk
  • 339
  • 62
  • 0

Crni luk je povrće koje se koristi u ishrani tokom čitave godine, odnosno, kao lukovica, mlada biljka i listovi. Njegova berba započinje kada više od polovine biljaka polegne, zato što ako se lukovice dugo zadrže u zemlji, može doći do retrovegetacije. Ova pojava zatim dovodi do gubitka suve materije pa se onda ne može duže vrijeme čuvati.

Branje je ručno ili mašinskim putem. Prema riječima Milice Veletić, iz PSSRS, ako se poljoprivrednici odluče za mašinsku berbu, lukovice se vade, ostavljaju na parceli u trakama kako bi se prosušile desetak dana pa se transportuju u skladište. Sve navedene aktivnosti izvoditi po suvom vremenu. Prilikom čišćenja, odsjeći osušene listove dok se vrat lukovice dužine u prosjeku 2cm, obavezno ostavlja.

Ako su u toku branja temperature visoke, "vrat"će biti zatvoren i uzak dok su ovojni listovi suvi. Ove odlike imaju velikog uticaja na dužinu i uspjeh čuvanja. Pored toga, od velikog je značaja i to koja je sorta u pitanju.

Trulež se javlja na početku sušenja, pri povoljnoj temperaturi

Najbolje se uskladište sorte sa velikim brojem zatvorenih, sočnih, ali i suvih listova i sa udjelom suve materije preko 14 odsto. Ako je ovaj procenat manji od 10%, period mirovanja je kraći. 

Jedan od važnijih uslova dobrog čuvanja luka je i relativna vlažnost vazduha, zato što utiče na pojavu raznih oboljenja koja se mogu ublažiti nižom vlagom. Ova povrtarska vrsta za duže čuvanje traži nižu vlažnost, 65 -70 odsto. Kada su uslovi optimalni (temperatura i vlaga), može se čuvati i do osam mjeseci, zavisi koja je sorta u pitanju.

Berba i skladištenje crvenog luka

Nakon što se dopremi u skladište, trebalo bi temperaturu unutra zagrijati do 20°C i to se mora uraditi brzo i kontinirano kako ne bi došlo do konedenzacije i u cilju sprječavanja truleži vrata korijena. Vazduh koji se "ubacuje" u skladišni prostor ne smije biti topliji od 30°C.

Razvoj truleži vrata korijena (Botrytis sp.) obično se javlja na početku sušenja, kada gljivica u povoljnim toplotnim uslovima (22-25°C ), uz odgovarajuću vlažnost brzo se počinje širiti iz lisne mase u lukovice. One moraju biti ravnomjerno osušene, što znači da ventilacija treba biti konstantno obezbjeđena.

Prorastanje izaziva najveće gubitke

Kada su se spoljni listovi i vrat osušili, produžava se sušenje zarkom iste temperature i vlažnosti u naredne dvije sedmice, ali samo 2 - 3 sata dnevno.

U sljedeće 3 sedmice nastavlja se ventilacija i hlađenje luka vanjskim zrakom, minimalne temperature 3°C ispod temperature povrća. Poslije tog perioda, gomila luka treba da bude na 10°C, za četiri nedjelje 5°C, a u naredne tri do četiri sedmice 3°C.

Idealni uslovi za čuvanje crnog luka u skladištu su 0°C, a relativna vlažnost za kratkoročno čuvanje trebalo bi da bude 65 - 80%, za duže od 65 do 70%.

Kako na pravi način čuvati luk u domaćinstvu?

Tokom ovog perioda, na povrću se od oboljenja mogu javiti trulež vrata (Botrytis cinerea), ali i propadanje lukovica izazvano Aspergillus sp., Penicillium sp., Rhizopus sp. Kako bi se bolesti spriječile, najbolje je primjenjivati preventivne mjere. 

Konkretno, pravilno odrađen proces proizvodnje ovog povrća, u značajnoj mjeri smanjiće napad patogena. Takođe, razvrstavanje lukovica približne zrelosti i kvaliteta, uz uklanjanje onih oboljelih i pridržavanje odgovarajuće higijene, smanjiće javljanje oboljenja i prorastanja koje uzrokuje velike ekonomske gubitke.

U kućnim uslovima, crni luk najbolje je čuvati u vjencima. Prvo se prosuši na vjetrovitom mjestu pa se nakon toga čuva. Manje količine mogu biti i u rasutom stanju ili mrežastim vrećama, bez kontrolisanja uslova.


Tagovi

Čuvanje luka Skladištenje luka Sušenje luka Milica Veletić Udio suve materije Vlažnost vazduha Trulež luka Prorastanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.