Rotkva i crni luk rastvaraju sluz, pomažu kod iskašljavanja, uklanjaju nadražujući kašalj.
Povrće nije samo hrana, ono je i lijek. Najbolje je koristiti uzgojeno na organski način. Osim obilja minerala i vitamina, sadrži i mnogobrojne korisne materije koje oporavljaju i jačaju naš organizam. Od davnina su u narodnoj medicini cijenjeni baštenski plodovi.
Ovu povrtnicu nazivaju čistačem organizma. Odlikuje se malim sadržajem kalorija, u 100 g ima 16 kcal, ali sadrži mnogo vitamina, minerala, biljnih vlakana, antioksidante koji smanjuju rizik od pojave raka prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika. U narodnoj medicini je cijenjen lijek protiv bolesti disajnih puteva, pomaže kod kašlja i bronhitisa.
Najefikasnija je kada se koristi s medom. Sok koji se dobije razmekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Uzme se jedna rotkva i oštrim nožem odsijecite vrh koji će biti poklopac. Unutrašnjost izdubite, ali ostavite deblji sloj kao zid. Dno zarežite i napravite malu rupicu veličine 2 do 3 mm.
Rotkvu stavite na čašu. U udubljenje uspite med, ali ne do vrha. Ostavite prostor za sok koji će nastati. Poklopite s odrezanim dijelom. Ostavi se dva dana ili kada vidimo da je sav med izašao kroz dno u čašu. Konzumira se svaki dan. Ujutro natašte, u podne i na veče po jednu malu kašičicu.
Korisnije je napraviti sok pomoću sokovnika u koji dodajemo med u odnosu 1:1. Dobro promiješamo i već poslije 3 h se može koristiti.
Pravi se sirup protiv kašlja. Kada vodi u kojoj smo kuhali rotkvu dodamo med u količini 1:0,5 i ponovo prokuhamo dobivamo odličan sirup koji pomaže kod astme i odstranjuje sluz iz grla, dušika i pluća. Uzima se po jedna supena kašika na svaki sat vremena. Ne treba pretjerivati s konzumacijom ovog povrća, jer djeluje nadražujuće na bubrege. Za djecu se na isti način može koristiti repa, jer je blaža.
O crvenom luku i njegovoj ljekovitosti izlišno je govoriti. Ova povrtnica je spas za suhi i mokri dugotrajni, jaki kašalj. Već poslije prvih gutljaja čaja bolesnik osjeća olakšanje.
U posudu se stave dvije do tri male glavice ili jedna veća. Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji ne preporučuju uklanjanje crvenih listova omotača.
Glavica se isiječe na četvrtine i prelije vodom da bude potpuno potopljena. Kuha se dok ne proključa, a zatim isključite električni šporet. Posudu s lukom ostaviti na ploči dok se ne prohladi. Pije se mlak čaj.
Zbog svog neugodnog mirisa i okusa nije popularan, ali je izuzetno efikasan. Neugodan miris se može ublažiti dodavanjem malo soka od limuna.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica