Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cherry paradajz
  • 17.02.2024. 09:00

Posadite paradajz koji svi vole, pri tome je otporan i nezahtjevan

Veoma lahko se uzgaja, održava još lakše, a plodovi su užitak za sva čula. Sadnica košta tek jednu marku, a može se uzgajati i na balkonu.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 1.454
  • 130
  • 0

Cherry paradajz je mala, sočna sorta koja donosi ne samo ukusne plodove, već i zanimljive karakteristike. Ima mali sklop biljaka u odnosu na druge vrste jer se dosta raširi u širinu, idealan sklop biljaka je 800 - 900 komada na 1.000 mili skoro jedna biljka po metru kvadratnom. Pri sadnji u plasteniku ili vani najbolje je postaviti malč foliju i sistem kap po kap u dvije linije, a između njih posaditi gotove presadnice. Cijena jedne sadnice je oko 1 KM.  

Održavanje i agrotehnika je kao i kod običnog paradajza, redovno kidanje zaperaka i vezanje špagom je obavezno jer će cherry u plasteniku narasti i preko 2 metra, pa ćete samim tim plodove imate do kasne jeseni. 

Prinos po sadnici 5 kg

Cherry nema problema sa bolestima vršnom truleži i nedostatkom kalcija koji je najveći problem uzgoja paradajza u plasteniku. Na insekte i grinje ima veliku otpornost. Nema velike zahtjeve za kompleksnim đubrivima i idealan je izbor za organsku proizvodnju.

Brzo se bere po rodnim granama

Što se berbe tiče vrlo lahko i brzo se bere po rodnim granama kao i "obični paradajz". Berba se lakše obavlja jer je plod manji i lakši, a lakše je organizovati i radnu snagu, proces berbe te prodaju. 

Prinos po sadnici je oko 5 kg, a prosječna cijena zadnjih godina je otprilike oko 5 KM/kg (rinfuzno pakovanje). Manje količine i druga pakovanja (kutijice, karton, korpa, kantica, kesica) će dati dosta veću cijenu.  Kada se uđe u hladniji period i cherry ne bude imao crvenu boju, oberite male zelene paradajze i iskoristite u pravljenje salate, ili ih jednostavno zaledite i poslije uživajte u istim.

10 zanimljivosti

Evo nekoliko zanimljivosti o cherry paradajzu:

  1. Raznolikost boja i oblika: dolazi u raznim bojama i oblicima. Tako postoje crvene, žute, narandžaste, crne i čak prugaste sorte. Neki su okrugli, dok su drugi ovalni.

  2. Minijaturni veličine: poznat je po svojoj maloj veličini, što ga čini savršenim za uživanje u jednom zalogaju. To ga često čini popularnim i među djecom.

  3. Bogatstvo antioksidanata: poput većine paradajza, cherry je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje s brojnim zdravstvenim beneficijama, uključujući smanjenje rizika od određenih vrsta raka.

  4. Izvor vitamina C: dobar je izvor ovog vitamina, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i održavanju zdrave kože.

  5. Samopresijavanje: poznat je po svojoj sklonosti samopresijavanju. To znači da se lako može širiti po vrtu, samostalno se reprodukujući iz prosutih plodova. Zbog toga je važno pažljivo pratiti njegov rast kako biste održali kontrolu nad širenjem.

  6. Idealan za kontejnerski uzgoj: zbog svoje kompaktne veličine, odličan je izbor za uzgoj u saksijama ili kontejnerima. To je posebno korisno za ljude koji imaju ograničen prostor na balkonima ili terasama.

  7. Brzina sazrijevanje: obično brže sazrijeva u odnosu na veće sorte. To znači da možete brže uživati u plodovima nakon sadnje.

  8. Ukras u vrtu: osim što su ukusni, plodovi cherry paradajza često su vrlo dekorativni. Raznolikost boja i oblika čini ih privlačnim dodatkom vrtu ili bašti.

  9. Pogodan za konzerviranje: lako se može konzervirati u obliku sušenih paradajza, džemova ili umaka, čime se omogućava produženo uživanje u njegovom okusu i hranljivim vrijednostima tokom cijele godine, također i zaleđen je idealan za čorbice i druga jela.

  10. Popularan u svjetskoj kuhinji: često se koristi u raznim kuhinjama širom svijeta. Njegova slatka i sočna tekstura dodaje jedinstvenu notu salatama, umacima, pizzi i drugim jelima. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Paradajz Cherry Povrće Plastenik Organska


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.