Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pikiranje
  • 20.03.2020. 18:00

Pikiranjem rasada do ujednačenijeg rasta, ranije berbe i većeg prinosa

Pikiranje, odnosno presađivanje služi za regulisanje rasta biljke i njime se postiže ranija berba. Obavlja se nakon razvoja prvog para listova.

Foto: Depositphotos/NIKO_Cingaryuk
  • 531
  • 33
  • 0

Pod pojmom pikiranje se podrazumijeva presađivanje rasada iz klijališta na gredice, lončiće ili kontejnere tj. pikiranje predstavlja presađivanje koje se obavlja prije sadnje na stalno mjesto.

Pri proizvodnji rasada povrća i cvijeća veći je utrošak ljudskog rada nego pri direktnoj sjetvi sjemena, ali postoje brojne prednosti ovakvog načina uzgoja. Na primjer, veća je iskorištenost sjemena, moguće je ranije proizvoditi povrće na otvorenom, postiže se ujednačeniji rast biljaka te ranija berba i veći prinosi jer su ranije formirani plodovi krupniji.

Rana proizvodnja paradajza u plastenicima bez grijanja

Pikira se nakon razvoja prvih listova ili kotiledona

Rasad se pikira obično nakon razvoja prvog para listova, a u nekim slučajevima i nakon razvoja kotiledona kada se prvi par listova tek počeo razvijati. Prednost pikiranja je to što presađivanjem na veće razmake biljke dobijaju veći vegetacijski prostor, a to znači više svjetlosti, hraniva i vode. Ono služi prvenstveno za regulisanje rasta biljke i dozrijevanja te se njima postiže ranija berba, odnosno skraćuje se vegetacija. Takođe se prilikom presađivanja eliminišu nedovoljno razvijene ili oštećene biljke.

Biljke su nakon 20ak dana od nicanja spremne za pikiranje

Preporučuje se pikirati plodovito povrće poput paradajza, paprike, patlidžana i sl. i to s pojavom prvog pravog lista, a celer u stadiju razvoja dva prava lista. Mlade biljčice su nakon 20 do 25 dana od nicanja spremne za pikiranje.

Dakle, u fazi razvijenih kotiledona ili prvih listova male biljke nježno se vade iz sandučića i pikiraju, odnosno presađuju u zasebne kontejnere ili na neko drugo mjesto uzgoja. Prilikom čupanja biljčica, treba ih držati za listove jer je mlada stabljika izuzetno nježna i osjetljiva. Svakako se poslužite i nekim štapićem (grančica, štapić za roštilj, manji nož i sl.) tako da razrahlite zemlju oko korijena te biljku prihvatite što bliže korijenu kako joj ne bi ozlijedili stabljiku. 

Ovim procesom biljke prolaze kroz stres, a na njega reaguju kratkotrajnim zastojem u rastu, što se ogleda u skraćenoj i debljoj stabljici s razvijenijim korijenom te ranijim cvjetanjem. Ipak, kako ne bi doživjele temperaturni šok, supstrat u kojih ih presađujemo treba biti temperature od 15 do 20°C. Dakle, ako supstrat držite vani, svakako ga unesite dan prije pikiranja na višu temperaturu. 

Prije i nakon pikiranja zaliti biljke

Supstrat ne smije biti suh kada se radi pikiranje, zato se preporučuje mlade biljke zaliti bar nekoliko sati prije kako bi olakšali njihovo vađenje i smanjila se mogućnost oštećenja, pogotovo ako se korijenje ispreprelo. Budući da kokosova vlakna imaju bolji vodni kapacitet, zalijevanje treba obaviti i dva dana ranije.

Prilikom premještanja biljaka treba ih oprezno vaditi kako se ne bi oštetio korijen, došlo do pucanja stabljike ili lomljenja listova. Takođe se i nakon pikiranja biljke preporučuje zaliti vodom i to sobne temperature.

Pikiranje paprike - koje su najčešće greške?

Biljke se sade do prvih kotiledonskih listova

Pikirani rasad se sadi do prvih kotiledonskih listova čija je funkcija hvatanje svjetlosti za prvu fotosintezu kako bi se pravi listovi, ali i ostatak biljke mogli razvijati.

Posude se napune supstratom, ali ne do vrha. Nakon toga supstrat je potrebno pritisnuti, a prstom se u supstratu utisne rupa u koju se stavi biljčica s korijenom. Zatim se posuda nadopuni supstratom i lagano pritisne, ali ne prejako da se supstrat ne zbije kada biljčicu zalijete vodom. To se radi kako bi se istisnuo zrak i biljka što bolje primila.

Kvalitetan rasad prije presađivanja na stalno mjesto mora biti optimalne visine, imati dobro razvijene listove i što deblju, ali savitljivu stabljiku.


Tagovi

Pikiranje Presadnice Proizvodnja presadnica Presađivanje presadnica Pikiranje presadnica Rasad Proizvodnja rasada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]