Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 22.08.2018. 08:00

Paradajz - ljekovitost ravno iz bašče

Koja je razlika između paradajza koji se uzgaja na otvorenom i u plasteniku i zašto je ovo povrće važno u našoj ishrani, objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.

Paradajz - ljekovitost ravno iz bašče
Foto: Pixabay/RitaE
2.292
62
0

Paradajz je mnogima omiljeno povrće, s obzirom na njegov osvježavajući okus, posebno u ljetnim mjesecima. Međutim, ova rajska biljka, kako joj ime govori, izuzetno je ljekovita. Ta saznanja su sve čvršća, kako napreduju nauka i medicina.

"U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, željeza, kalcijuma, joda i cinka. Usjev uzgojen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i tvari koje se mogu slobodno nazovati biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin", objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.

Likopen važan u borbi protiv karcinoma

Zaštitna tvar koja se nalazi u paradajzu, a koja je najvažnija, je likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida, zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, kog ima i u lubenici, mrkvi i paprici. U 100 grama krupnog ploda paradajza ima šest miligrama likopena, dok u cherry paradajzu ima 11 mg.

"Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani, zato što ne spada u gradivne tvari, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju stanične membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može dovesti do karcinoma. Likopen ih neutralizira i spriječava njihovo dalje stvaranje", napominje Radić.

Da li paradajz treba soliti?

Ukoliko jedete paradajz, popravit ćete krvnu sliku, olakšati probleme sa artritisom i reumom. On je preventiva upali slijepog crijeva, a takođe snižava ureu i šećer u krvi. Primjećeno je da narodi, posebno na Mediteranu, čija je ishrana bogata paradajzom, manje obolijevaju od bolesti srca, krvnih puteva i raka. Poželjno je da se paradajz koristi kuhan, sa uljem, jer se spomenuti likopen lakše oslabađa iz razorenih stanica i odmah rastvara u ulju. Na taj način ga crijeva lakše usvajaju. Takođe, važno je jesti cijeli plod, jer likopen ima jači učinak u sinergiji sa ostalim korisnim materijama. 

"Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu", otkriva Dragomir Radić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Likopen  Dragomir Radić Ljekovitost paradajza


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]