Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti paradajza
  • 27.05.2023. 07:30

Otvorili staklenik na 1 ha, istražuju bolesti paradajza - Bayer ima i tri otporne sorte

Ispunjava sve fitosanitarne zahtjeve, hermetički je zatvoren i dostupan samo istraživačima, a komapanija je u njegovo opremanje uložila nekoliko miliona eura

Foto: Depositphotos/bezverhiy
  • 94
  • 26
  • 0

Bayerov centar za sjemenarstvo otvara specijalizirani karantinski staklenik u svom postojećem kompleksu u nizozemskom Wageningenu kako bi se pronašla rješenja za virus smeđe naboranosti ploda paradajza (ToBRFV).

Dostupan samo istraživačima

Riječ je o prvoj istraživačkoj stanici u Holandiji u kojoj se testira paradajz na infekciju ovim virusom. U staklenku površine 1 hektra je oko 5.000 parcela na kojima se ispituje otpornost sorti, uticaj Pepino virusnog mozaika (PepMV) na osjetljivost paradajza na ToBRFV i drugo.

Ispunjava sve fitosanitarne zahtjeve, hermetički je zatvoren i dostupan samo istraživačima, a komapanija je u njegovo opremanje uložila nekoliko miliona eura. Ima poseban ulaz, pristupnu bravu sa nadpritiskom i tuš kabinu, a preduzete su mjere za sprječavanje oticanja vode iz unutrašnjosti u zemlju. 

Istraživanje ima za cilj rješavanje problema s ToBRFV-om u globalnom uzgoju paradajza. Osim otpornih sorti pratiće se uticaj fitosanitarnih mjera i upravljanja higijenom tokom uzgoja.

Bayer ima tri otporne sorte

Bayer Vegetable Seeds za sada ima tri dostupne sorte paradajza otporne na virus i plan da se stvori druga generacija.

Nedavno je Evropska unija odlučila produžiti hitne mjere protiv daljeg širenja ovog virusa do decembra 2024. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Virusno oboljenje paradajza ToBRFV virus Zaštita pardajza Bayer Otporna sorta Bayerovo sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.