Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koprivina grinja
  • 29.07.2017. 19:00

Obratiti pažnju na koprivinu grinju u krompiru

Koprivina grinja žute, zelenkaste, crvenkaste ili narančaste boje s dvije izražene tamne pjege na hrptu. Hrane se sisanjem biljnih sokova na naličju lišća.

Foto: dzmitriy_
  • 722
  • 33
  • 0

Koprivina grinja (ili obični crveni pauk) (Tetranychus urticae) se osim na plodovitom povrću u plastenicima (salatnim krastavcima, paradajzu, paprici) i jagodama uzgajanim u visokim tunelima, pojavljuje u usjevima celera korijenaša, graha, krizantema, nekim voćnim vrstama (šljive, jabuke) i soji.

Napadaju u suhim i toplim uvjetima

Najveće se štete očekuju u suhim i vrlo toplim uvjetima. Ove su grinje obično žute, zelenkaste, crvenkaste ili narančaste boje s dvije izražene tamne pjege na hrptu. Hrane se sisanjem biljnih sokova na naličju lišća. Stoga je napadnuto lišće puno sitnih bjeličastih točkica koje se spajaju, gubi normalnu zelenu boju, postaje "mramorno", a kasnije se suši i otpada. Grinja na naličju formira mnogo paučine, kojom može povezati više listova zajedno.

Za razliku od voćnog crvenog pauka (Panonychus ulmi) prezime u stadiju odraslih oblika, pa se u uvjetima zaštićenog prostora razvijaju i tijekom zime. Jedna ženka odlaže stotinjak jaja po cijelom listu. Jaja su bjeličaste boje, gotovo prozirna, pa se prostim okom jedva mogu vidjeti. Optimalne temperature za razvoj koprivine grinje su 30-32°C, pa uz nisku relativnu vlažnost vazduha (45-50%) razvoj jednog pokoljenja traje svega 8-12 dana. Tijekom sezone na otvorenom polju grinja razvija 6-10 generacija godišnje, a u zaštićenim prostorima još više. Štetnik je relativno slabije mobilan, pa se sporo širi (najčešće od zapuštenih površina ili međe gdje su prisutni višegodišnji korovi - kopriva). Prvo se uočava na pojedinačnim biljkama, lokalno nastaju žarišta, a već prije masovnijeg proširenja potrebno je provesti njihovo suzbijanje.

Redovito pratiti stanje usjeva krumpira

Ovim putem obavještavamo proizvođače krumpira na redovito praćenja zdravstvenog stanja usjeva krumpira, naročito sorata namijenjenim za proizvodnju čipsa (npr. Taurus i slično). Zalijevanjem usjeva (kišenjem i orošavanjem) i podizanjem relativne vlažnosti u usjevu smanjuju se optimalni uvjeti za brzo množenje i širenje koprivine grinje.

Također, planiranim provođenjem kemijske desikacije cime (u vrijeme optimalne vlažnosti tla) dopuštenim pripravcima za tu namjenu (npr. Basta uz karencu 14 dana ili Reglone Forte uz karencu 10 dana) na dijelu površina gdje se pojavljuje koprivina grinja (Tetranychus urticae) sprječava se "frontalno" širenje napada grinje s rubnih dijelova parcele (pokraj zakorovljenih površina) na preostale nenapadnute dijelove polja.

Utrošiti barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme.

Autor: Milorad Šubić, Foto: dzmitriy_2014/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Krompir Zaštita Suzbijanje Štetočina Koprivina grinja