Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno gospodarstvo "Hušidić"
  • 30.09.2017. 19:00

Nisu se oslonili samo na maline, imaju i druge pravce

Šerif i Derviša Hušidić su bračni par iz MZ Podzvizd, kod Velike Kladuše. Oni već četiri godine zaredom na svome imanju proizvode i prerađuju različito voće i povrće, a otkrili su nam i da se vide u ovom poslu u budućnosti.

Foto: Arhiv Šerifa i Derviše Hušidić
  • 1.589
  • 161
  • 0

Na području općine Velika Kladuša, skoro svako drugo, do svako treće domaćinstvo u ruralnim područjima bavi se nekom vrstom poljoprivredne djelatnosti, a sve to kako bi, usljed velike nezaposlenosti i nedovoljno mogućnosti za razvoj, prehranili svoje porodice. Naravno, govorimo o onima koji su još uvijek ostali na svojim mjestima i nisu posegnuli za onim očajnim činom - bijegom za boljim sutra u nekoj drugoj državi.

Međutim, uvijek je nekako lijepo raditi priče iz kojih možeš mnogo toga naučiti, čuti, vidjeti i osjetiti. Takve priče su upravo one priče koje se pišu godinama, koje nižu uspjehe i neuspjehe, ali i dalje postoje. Da, postoje takve (pozitivne) priče i u poljoprivrednom sektoru. I to, mnogo više njih, nego što ih mi u jednom, sasvim običnom trenutku možemo biti svjesni.

Poljoprivredom se bave već 4 godine

Ovoga puta, jedna takva priča nam dolazi iz velikokladuškog naselja Podzvizd. A akteri priče su supružnici Šerif i Derviša Hušidić, poznatija kao Daša. Ovaj bračni par u vlasništvu ima poljoprivredno gospodarstvo "Hušidić". E sada, čitaoce kao i uvijek zanima čime se ovaj bračni par bavi. Istražili smo mi sve, a detalje zanimljivog razgovora donosimo u nastavku teksta.

Da, kako rekosmo u uvodnom dijelu teksta, pozitivnih priča nikada ne manjka - hvala Bogu. Ovaj bračni par se bavi poljoprivredom već nekoliko godina. Osnovnu djelatnost u svome gospodarstvu sveli su na proizvodnju i preradu voća i povrća. A kako su u svakom poslu uloge podijeljene, tako je i u ovom slučaju.

Za uzgoj i proizvodnju u ovom gospodarstvu zadužen je Šerif, a Derviša je ta koja se bavi preradom onoga što se proizvede na njihovom imanju. Kako nam je sam Šerif rekao, ova godina za poljoprivrednike je bila veoma teška, posebice za proizvođače malina zbog izuzetno niske otkupne cijene.

"Ova sezona je bila takva kakva je bila. Bile su velike suše, a prinosi nisu bili zadovoljavajući. Svi znamo da je malinarstvo ove godine imalo katastrofalnu sudbinu, a i budućnost je neizvjesna. Hoću reći da je prinos bio dobar, međutim izuzetno niske i nerealne cijene na tržištu uzrokovale su mnogo problema kod poljoprivrednika. Iz tog razloga, mi smo se orijentirali i na druge proizvodnje, kako ne bismo morali ovisiti samo o jednoj djelatnosti", priča nam Šerif.

Proizveli dvije tone paradajza

Ovaj bračni par ima i plasteničku proizvodnju. Ove godine, ističu, zadovoljni su rezultatima. Tome svjedoči i činjenica da su imali preko dvije tone paradajza, a proizvodili su još i paprike, kupus, lubenicu te bučino ulje. Na svome imanju imaju i nekoliko pčelinjih zajednica, koje, dodaje on, ove godine nisu baš doprinijele.

Za uzgoj i proizvodnju u ovom gospodarstvu zadužen je Šerif, a Derviša je ta koja se bavi preradom onoga što se proizvede na njihovom imanju.

"Hoću reći da je današnji poljoprivrednik ustvari primoran na to da ima više pravaca svog djelovanja, tako da u slučaju da nešto ne uspije, ima drugi prihod, kako bi mogao premostiti tešku godinu", zaključio je Šerif.

Proizvodi i džem od paradajza

No, bez obzira na činjenicu da većinu njihovog obradivog zemljišta zauzimaju maline, treba napomenuti da su tu prisutne i druge poljoprivredne kulture koje vrijedna Derviša prerađuje u gotov proizvod. Pored proizvoda sa vlastitog imanja za pravljenje džemova i sokova, Derviša koristi i šumske plodove koje sama bere.

"Ovdje imamo paletu različitih proizvoda, koje sama proizvodim i pravim. To su razni džemovi i sokovi koje proizvodim. Pa sam tako naprimjer, pravila džem od maline, zatim džem od jagode, tu imam i sok od aronije, radila sam i nešto novo - džem od paradajza, koji se pokazao fanstastičnim...", nastavlja s pričom Derviša.

Vjeruju u budućnost posla kojim se bave

Dalje nam dodaje da se ovim poslom bave već četvrtu godinu zaredom...

"Radimo to već četvrtu godinu, ide sve to nekim trnovitim putem, pa čak rekla bih i sporim, ali eto mi vjerujemo u ovu proizvodnju, i nekako smo sigurni da u ovome ima budućnosti. Naravno, svjesni smo mi činjenice da sve ovo ima na policama u trgovinama, ali ipak razlika je u tome što je ovo domaće, znači nema nikakve kemije. Ovdje su u smjesi samo šećer i voće, što dovoljno govori samo za sebe", rekla je Derviša.

Osim malina i paradajza, proizvodili su još i paprike, kupus, lubenicu te bučino ulje, a imaju i pčele.

A zbog teške i neizvjesne situacije u oblasti poljoprivrede, Šerif i Derviša svake godine na imanju posiju neku novu poljoprivrednu kulturu, kako ne bi ovisili od proizvoda čija je otkupna cijena te godine niska, što je, priznati moramo, pametan potez ovog bračnog para. Valja dodati na sve ovo, da je pored individualne poljoprivredne proizvodnje, Šerif aktivan i u raznim udruženjima, a trenutno je i predsjednik udruženja "Kladuško voće".

Foto: Arhiv Šerifa i Derviše Hušidić


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Podzvid Velika Kladuša Hušidić Poljoprivredno gospodarstvo OPG Paradajz Paprika Krastavac Lubenica Džemovi Posao Plastenička proizvodnja Pčelarstvo Pčelinje zajednice Malinarstvo


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...