Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 04.05.2024. 09:00

Nevenko zna šta prolazi kod kupaca: Ovaj italijanski hibrid samo on uzgaja u RS

Nema zime za organsku poljoprivredu u Republici Srpskoj. Sve više proizvođača uključuje se u ovu proizvodnju.

Foto: Bojan Kecman
  • 250
  • 51
  • 0

Poljoprivredna zadruga "Agroneven" iz Banjaluke koja se bavi proizvodnjom povrća, najviše šerija, priključiće se porodici organskih proizvođača u Republici Srpskoj. Direktor zadruge Nevenko Granolić godinama se bavi poljoprivredom, a i prije desetak godina bio je jedan od najpoznatijih otkupljivača voća i povrća u ovom dijelu BiH. 

Većinu roda prodavao je na inostranom tržištu. Iako je počeo da se bavi drugim poslovima strast prema poljoprivredi nikada ga nije napuštala pa je nedugo nakon toga, u svom selu, Borkovići, nedaleko od Banjaluke, instalirao plastenike, ukupne površine 1.200 kvadrata.

Nema problema s otkupom

Počeo je da proizvodi šeri, a zahvaljujući kvalitetu i pouzdanosti, nikada nije imao probleme s plasmanom. Danas od njega šeri paradajz kupuju skoro svi tržni centri u Banjaluci, a ima mnogo kupaca i iz Federacije BiH.

Godišnje proizvede 15 tona šerija

"Godišnje proizvedem minimalno 15 tona šerija. Odlučio sam da se od ove godine okušam u organskoj proizvodnji jer mislim da ima budućnost. Očekujem ubrzo uspostavljanje kontakta sa sertifikacionom kućom i, nadam se da ću ubrzo ući u proces konverzije", kaže Nevenko.

Ima svoje izume

Nedavno je u selu Motike, takođe blizu Banjaluke, Nevenko instalirao tri plastenika ukupne površine 1.500 kvadrata. U njima su 4.000 sadnica šerija, italijanskog hibrida kojeg samo on uzgaja i prodaje i 1.000 sadnica paradajza, hibrid "honey moon".

Jedan od Nevenkovih izuma

"U Borkovićima sam ove godine zasadio 3.000 sadnica paprika, a ovde u Motikama, šeri i paradajz, tako da proširujem ponudu. U plastenicima imam foliju, sistem za mjerenje temperature, vlažnosti, sistem za navodnjavanje i orošavanje, a imam i specijalnu platformu za branje, koja je moj izum, kao i komad žice koju zabijem u zemlju, presavijem je na vrhu, tako da mogu da zavežem špagu na koju se oslanja stabljika", precizira Granolić.

Koa i sve što je doada radio tako će biti i u narednom periodu jer Nevenko je navikao da radi i da se bavi poljoprivredom. Ako sve bude u redu planira da u svoj biznis uključi još kooperanata.


Fotoprilog


Tagovi

Nevenko Granolić Agroneven Honey moon Šeri paradajz Motike Borkovići


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.