Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fali krompira
  • 21.02.2024. 15:00

Nestašica sjemenskog krompira iz uvoza, ima ga kod domaćih proizvođača

Neki su sjemenski krompir kupili početkom zime, a oni koji nisu hvataju se za glavu. No, mi smo pronašli domaćeg proizvođača koji ima puno skladište.

Foto: Zijad Hajrović
  • 2.027
  • 205
  • 0

Na tržištu Bosne i Hercegovine, prema riječima poljoprivrednika, vlada prava nestašica sjemenskog krompira. Ko na vrijeme nije nabavio, ili naručio planirane količine za sjetvu, vrlo je moguće da će ovog proljeća kasnije u njivu.

No, sjemenski krompir možete kupiti i kod domaćih proizvođača, a mi smo jednog takvog i pronašli, njegova skladišta su puna i mogu se pronaći u dva bh. grada.

Kasni isporuka

Direktor Poljoprivredna zadruga "Agrofarmer" u Janji, Mujo Bogaljević, kaže kako još uvijek čekaju isporuku narudžbe industrijskog krompira, za što su dobili čvrsta obećanja da će stići. Na tržištu, kako kaže, nema dovoljno sorti koje traže domaći proizvođači, a distributeri nude neke nove ili zamjenske.

"Definitivno ga fali, koliko ljudi rade i siju, sigurno možemo reći da je nestašica. Zadruga je ispoštovala narudžbe konzumnog kompira, još jednu isporuku očekujemo sljedeće sedmice, a industrijski ćemo imati 100-postotnu isporuku do kraja mjeseca", kaže Bogaljević.

Narudžbe su davno poslane, a kolika su kašnjenja najbolje pokazuje podatak da je danas stigla isporuka onog koji je dogovoren u decembru, a trebao stići prije više od mjesec dana. Sav industrijski stiže iz Njemačke, dok konzumni dolazi iz Nizozemske, Belgije, Luksemburga, kako gdje nađu. Razlog kašenjenja isporuka su, kako navodi, nedovoljne količine sjemenskog krompira u Evropi, ali i skupoća konzumnog.

U Janji su jednim djelom, pod agril, manje površine već zasađene, a čim se uđe u mart krenut će i masovnija sadnja, ukoliko vrijeme dozvoli. "Teška je godina, dolazi nam sada krompir i s Romanije, što je ovdje rijedak slučaj, pretežno je uvozno, ali u nedostatku smo prinuđeni i to uzimati. Ja mislim da čak to nije loše i da se trebami uvezati, prvo pokupiti domaće sjeme, ali se moramo prvobitno uvjeriti u kvalitet", ističe Bogaljević.

Komentirajući cijene, kaže da repromaterijal jeste skuplji, ali kako treba imati na umu da je i cijena krompira rasla u proteklim godinama, pa u tom slučaju ističe, treba misliti i na krajnjeg potrošača.

Proizvodnja 1.000 KM/dunumu

Za desetak dana, poljoprivrednik iz Čapljine, Zijad Hajrović, krenut će sa ovogodišnjom sadnjom krompira. Na vrijeme je osigurao potrebne količine, pa se njega nestašica nije nasekirala.

"Ja sam u novembru nabavio sjemenski krompir. Već križamo, vršimo pripreme", kaže nam Hajrović, dodavši da je proizvodnja duplo skuplja nego prije dvije godine.

Uključujući sav potreban repromaterijal, proizvodnja krompira će ove godine, kako kaže, koštati oko 1.000 maraka po dunumu. "Oranje, frezanje, sjeme, gnojivo, sadnja, sve do vađenja, toliki će biti utrošak po dunumu", precizira ovaj proizvođač.

To je duplo više nego u sezoni 2022. godine, kada je prema riječima našeg sagovornika sjemenski krompir bio 1,20 KM, a sada je 60 feninga skuplji.

"Vreća gnojiva tada je bila 25 maraka, sada je 50 KM, satnica radnika je bila pet, šest maraka , a sad je osam i 10 KM, sve je duplo skuplje", kaže Harović, dodavši da neki već u njegovoj okolini počeli sadnju, no, on u njivu neće prije marta.

Ima glamočkog kod Kovačevića

A, ko se do sada nije snašao za sjemenski krompir i sadnju planira u maju, ne treba da brine, jer su skladišta puna kod Nedžada Kovačevića i to domaćeg glamočkog iz eko proizvodnje. Cijena je 2 KM po kilogramu.

"Treba samo da se naruče, kako bih ispoštovao sve kupce. Krompir mogu kupiti u Glamoču i Travniku", kaže nam Nedžad koji već 10 godina sadi sortu Aladdin i neće je mijenjati jer se svake godine pokaže dobrim izborom.

Sjemenski glamočki Kovačević krompir možete poručiti preko Facebooka, ili se javiti direktno na telefon 063344569.


Tagovi

Sjemenski krompir Glamočki krompir Sadnja krompira Nestašica sjemenskog krompira Domaći krompir Uvozni krompir


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...