Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast otkupa krompira
  • 26.09.2016. 08:00

Lani ga bacali, danas povećan otkup krompira

Podsjećanja radi, više od 20% prošlogodišnjeg roda u RS-u završilo je na deponiji, a ostatak prodavan za ispodprosječnu cijenu. Osnovni razlog je prekomjeran i nekotrolisan uvoz.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.565
  • 255
  • 0

Prošlogodišnji kraj sezone iako je donio dobar urod krompira, poljoprivrednicima sa finansijske strane nije donio baš mnogo zadovoljstva. Podsjećanja radi, više od 20% prošlogodišnjeg roda u RS-u završilo je na deponiji, a onaj drugi ostatak proizvođači su prodavali za ispodprosječnu cijenu. Osnovni razlog je prekomjeran i nekotrolisan uvoz u BiH i nepostojanje adekvatnih skladišnih kapaciteta.

Sa sličnim problemom se susreću i ostale evropske zemlje, gdje se poljoprivrednici često žale da im otkuptne cijene ruši nekontrolisani uvoz mladog krompira iz Italije, Španije, Grčke prema srednjoj i istočnoj Evropi. Od 2015. godine i BiH ulazi u tržišnu utakmicu plasmana krompira kada dobija dozvolu za izvoz prema zemljama EU gdje se postižu povoljnije otkupne cijene u odnosu na one domaće.

Povećan obim proizvodnje

Očito da je dozvola za izvoz krompira u EU bio pozitivan stimulans za proširenje proizvodnje što potvrđuju statistički pokazatelji, ipak, pitanje je, da li to proširenje i povećanje proizvodnje krompira u BiH opravdano otkupnom cijenom. Mnogi poljoprivrednici su nakon prošlogodišnje sezone složni da nije.

Međutim snažan zamah povećanju otkupa krompira u BiH dali su i novoizgrađeni proizvodni kapaciteti za preradu krompira poput fabrike za preradu krompira “Srebreničanka” iz Srebrenice sa dnevnim potrebama od oko 30 tona krompira. Svakako ponuđena je i kooperantska saradnja sa zainteresovanim poljoprivrednicima i zadrugama.

Statistički pokazatelji

Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, u drugom kvartalu ove godine zabilježeno je povećanje vrijednosti otkupa krompira za 170,42% u odnosu na isti period prethodne godine. Uočljivo je da pored svih kultura iz sektora biljne proizvodnje krompir se nalazi na čelu po povećanoj vrijednosti otkupa ispred stočnog krmnog bilja i voća.

Također pored svih ostalih kultura i proizvodnji krompir bilježi najmanju smanjenu vrijednost otkupa na pijacama i tržnicama za 1,17%. Sasvim sigurno kultura koja se najmasovnije sije na ovim prostorima i pored značajnih povećanja u otkupu i proizvodnji mora biti zaštićena direktno od uvoza krompira u BiH.

Foto: Pixabay/Couleur


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Proizvođači BiH Poljoprivrednici Cijena Statistički pokazatelji Proizvodni kapaciteti Otkup Stočno krmno bilje Voće Pijaca Tržnica Uvoz


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.