Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kupusa
  • 27.05.2023. 09:00

Kupusna stjenica - značajna štetočina, pregledajte kupusišta!

Napada sve kupusnjače te ih je potrebno sakupljati čim se primijete na biljkama. Kako je razlikovati od vatrene stjenice koju ne treba uništavati?

Foto: Bojan Kecman
  • 242
  • 30
  • 0

Zahvaljujući blagoj zimi na gajenom i ukrasnom bilju je obilje štetočina. Tek što su pojedine biljke započele vegetaciju krenuli su problemi s insektima, što ranijih godina nije bio slučaj da tako brzo započnu pričinjavati štetu. Svemu tome doprinijeli su visoki temperaturni skokovi u ranijem period, a možemo reći da zime i dužih izmrzavanja skoro da nije ni bilo. 

Takav problem se javlja i u plastenicima gdje se na kupusu vrlo brzo nakon presađivanja primijetila značajna oštećenja i prisustvo kupusne stjenice, Eurydema oleracea, a još su značajne Eurydema ventrale te Nezara viridula.  

Karakteristične po boji

Oštećenja pričinjavaju i larve i imago isisavajući sokove s lista. Karakteristične su po boji pa se često nazivaju i crvene kupusne stjenice. Osim kupusa, napada i sve ostale kupusnjače. U velikom broju mogu da nanesu ogromnu štetu te ih je potrebno čim se primijeti na biljkama (zna se desiti i na tek posađenim kao što je slučaj ove godine) sakupljati i iznositi iz plastenika ili vrta.

Mogu da nanesu ogromnu štetu

Simptomi oštećenja se ogledaju u vidu bijelih isisanih tačkica koji kasnije nekrotiraju. Nekrotirani dijelovi lista pucaju, suše se i list postaje šupalj na tim dijelovima. Često se ova stjenica zamijeni s izgledom vatrene stjenice koja ima takođe crvene šare po sebi, ali i crni trokut sa dvije tačke u čemu je i razlika između ova dva insekta. Vatrena stjenica nije štetočina gajenog bilja te je ne treba uništavati.

Kupusna stjenica je insekt veličine oko 1 cm s crnim pjegama na površini tijela. Jaja su sivkaste boje koja polaže na naličju lista u dva ili više redova. Sve vrste kupusnih stjenica prezimljavaju ispod ostataka bilja ili u zatvorenom prostoru. U proljeće čim se temperatura povisi izlijeću i započinju svoj razvojni ciklus.

Kako ih suzbiti?

Vrlo ih je teško suzbiti insekticidima, kao i sve vrste stjenica jer su postale rezistentne na većinu aktivnih materija zato treba reagovati čim se primijete. Za sad još dobro djeluju insekticidi na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin, ako proizvodite povrće po konvencionalnom načinu proizvodnje ili primijeniti neem ulje ako se držite organskog principa i načina proizvodnje.

Takođe, dobar rezultat postiže se relativno novim preparatom Ampligo na bazi aktivnih  materija hlorantraniliprol i lambda-cihalotrina, te Talon, Decis na bazi deltametrina.

Kao što smo naveli, ranije poželjno ih je odmah prikupljati čim se primijete na gajenom bilju da bi im se populacija smanjila, a dobri rezultati se postižu i postavljanjem lovnih pojaseva.


Tagovi

Kupusna stjenica Štetočina Uzgoj kupusa Plastenička proizvodnja Eurydema oleracea


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.