Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje krompira
  • 07.11.2018. 12:30

Krompir skuplji zbog vremenskih uslova i teže se čuva u skladištima

Prosječan prinos ove godine na području PJ Gradiška je oko 35 t/ha. Vađenje je završeno i gotovo sav krompir se nalazi u skladištima ili trapovima, uzimljen. Prodaja merkantilnog krompira teče sa prosječnom cijenom trenutnom od 0,35 -0,37 KM/kg.

Foto: CommonsWikimedia/Hans Braxmeier
  • 609
  • 35
  • 0

Na području područne jedinice Gradiška ove godine zasađeno je 900 ha pod krompirom. U vrijeme sadnje krompira vremenski uslovi bili su povoljni tako da je sadnja završena u optimalnom vremenskom roku. Poslije nicanja došlo je do pojave učestalih padavina što je uzrokovalo čestu pojavu bolesti, pojavu štetnih insekata što je sve prouzrokovalo višu cijenu proizvodnje, a daleko manje prinose u odnosu na prošlu godinu. 

Prosječan prinos ove godine na području PJ Gradiška (Gradiška, Laktaši i Srbac) je oko 35 t/ha. Vađenje je završeno i gotovo sav krompir se nalazi u skladištima ili trapovima, uzimljen. Prodaja merkantilnog krompira teče sa prosječnom cijenom trenutnom od 0,35 -0,37 KM/kg.

S obzirom da smo imali jako nepovoljnu godinu za proizvodnju krompira imamo pojavu težeg čuvanja istog u skladištima, upozoravaju u Savjetodavnoj Srpske. Da bi uspjeli sačuvati merkantilni krompir do prodaje moramo voditi računa o uslovima skladištenja i tu treba posebnu pažnju obratiti na sljedeće činjenice :

  • Spriječiti širenje bolesti, nakon vađenja krompira izdvojiti sve gomolje koje su zaražene ili imaju tragove bolesti
  • Period prilagođavanja, obično u prosjeku traje oko 20 dana, što sve zavisi od sorte
  • Sa provjetravanjem skladišta u periodu od 15 – 20 dana moguće je transpiracione gubitke svesti na minimum
  • Izbor sorti, potrebno je izabrati sorte koje imaju dobre preduslove za čuvanje
  • Sušenje krompira - potrebno je izvršiti sušenje krompira u skladištima, a ono se izvodi na temperaturi 10 – 15 stepeni
  • Temperatura i vlažnost u skladištu – potrebno je obezbijediti optimalnu temperaturu u skladištu za čuvanja merkantilnog krompira od 4-8 stepeni, sjemenskog krompira 3-4 stepena, a optimalna vlažnost treba da bude 95 %
  • Pakovanje krompira - potrebno je krompir pakovati u mrežaste vrećice, gajbe i boks palete koje moraju imati prostora za cirkulaciju zraka
  • Vrijeme čuvanja – uz sve gore navedene mjere merkantilni krompir se može čuvati u skladištima oko 7 mjeseci.

Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Čuvanje Skladištenje Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas