Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kornišona
  • 30.09.2016. 08:00

Kornišon je otkupljen, no štete su milijunske!

Agrona je uspjela do kraja održati proizvodnju i otkup kornišona. Bez obzira na njihove gubitke, svi kooperanti će biti isplaćeni do posljednjeg feninga, kaže direktor Fahrudin Delibajrić.

Foto: Agrona
  • 1.739
  • 195
  • 0

Zbog otežanog izvoza kornišona na europsko tržište nastale su velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom i plasmanom kornišona na EU tržište. "Agrona" izjavljuje da se štete unutar firme procjenjuju na preko 1.500.000 KM. Slična situacija je i s drugim domaćim firmama koje vrše otkup.

Agrona je ove godine otkupila 8.000 tona kornišona od kooperanata

"Unatoč velikim gubicima i nastaloj šteti, "Agrona" je uspjela do kraja održati proizvodnju i otkup kornišona u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici su isplaćeni za mjesec srpanj, a u tijeku je isplata za mjesec kolovoz. Bez obzira na naše gubitke, svi naši kooperanti će biti isplaćeni do posljednjeg feninga", izjavio je izvršni direktor "Agrone" Fahrudin Delibajrić.

Potrebna pomoć ministarstva

"Agrona" je priopćila kako je ove sezone otkupila preko 8.000 tona kornišona od svoje mreže kooperanata koju čini 2.255 poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Unatoč brojnim apelima od strane poljoprivrednika i firmi koje se bave uzgojem voća i povrća, nadležne institucije u Federaciji BiH nisu reagirale. Ukoliko se ministarstva ne uključe u rješavanju ove situacije, perspektiva uzgoja kornišona u BiH sa ovolikim brojem kooperanata bit će upitna u sljedećoj sezoni", dodao je Delibajrić.

Agrona rekorder

Firma Agrona d.o.o. Živinice je osnovana 2015. godine i bavi se organizacijom primarne proizvodnje, te otkupom voća i povrća na području Bosne i Hercegovine. Cilj firme Agrona je da se poveća domaća primarna proizvodnja voća i povrća, te da se utiče na razvoj bosanskohercegovačke poljoprivrede.

Kornišon je, uz maline, najčešća kultura koja se uzgaja u BiH

U ovoj godini fokusirali su se na uzgoj krastavca kornišona. Dio uroda se prerađuje u vlastitim tvornicama za preradu voća i povrća (Natura food, Bijeljina i Voćar promet, Zvornik) i plasiraju ga na domaće i inozemno tržište pod brendom Natura, a preostali dio se izvozi kao sirovina prema kupcima na tržište EU. Dosad su ostvarivali rekorde kad je u pitaju izvoz ovog povrća.

Kornišoni hit povrće

Kornišoni su biljka, koja se uz maline, uzgaja na veliko u BiH. Naime, pretpostavlja se da se uzgojem ove kulture bavi preko sedam tisuća obitelji, te da od nje živi ukupno 30 tisuća ljudi.

Ova biljka nije vrsta mladog i malog krastavca, kako mnogi misle. Sadi se u svibnju, a bere se kad dosegne veličinu od 2 do 4 centimetra. Kornišon ove veličine spada u prvu klasu. Ako naraste veći postaje gorkast i njegovo tijelo postaje bodljasto. Preporučuje se da se berba obavlja odjednom, a ne kroz više dana.

Foto: Agrona


Tagovi

Kornišoni Agrona Uzgoj Biljka Bih Bosna i hercegovina Otkup


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.