Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarski plodored
  • 05.05.2020. 13:30

Koje se povrće najbolje slaže u plodoredu?

Proizvođači povrća koji su gajili iste usjeve ili biljke iz iste familije na istoj površini nekoliko godina uzastopno, primjetili su da je rod znatno manji, a biljke oboljele.

Foto: Pixabay/MariaGodfrida
  • 1.071
  • 63
  • 1

Smjena usjeva u bašti ili plodored, u uzgoju povrća ima brojne benefite. Ovakav način gajenja obezbjeđuje prije svega ekonomičnu upotrebu stajnjaka, održava se i podstiče plodnost zemljišta, ravnomjerno je usvajanje hranjiva, ali i značajno je napomenuti i efikasno uništavanje korova i sprječavanje pojave raznih bolesti i štetočina. 

Suprotno plodredu, uzastopno gajenje u monokulturi, iscrpljuje tlo i pojačava napad štetočina i korova, ali i toksina koje luči korjen biljaka. 

Odaberite pravi predusjev

Iz iskustava povrtara koji su na ovakav način gajili povrće, primjetili su i da je prinos značajno smanjen. Razlog za ovo prvo treba tražiti u nepoštovanju pravila plodoreda. Odnosno, svaki usjev mora da promjeni parcelu na kojoj se gajio, istovremeno, svake godine se smjenjuju gajene vrste, prema unaprijed definisanom planu,  savjetuju u PSSRS

Tabela 1: Različite vrste povrća različito reaguju na gajenje u monokulturi

Vrlo mala osjetljivost Srednja Visoka
Salata Paradajz Peršun
Praziluk Karfiol Cikla
Celer Kupus Paprika

Takođe je važno posebnu pažnju posvetiti pravilnom odabiru predusjeva. Ukoliko je on odgovarajući, obezbjediće osjetljivim vrstama normalan rast i razvoj. Kriteriji po kojim odeđujemo dobar predusjev su: pravo vrijeme berbe, da bi se parcela mogla na pravi način pripremiti za sjetvu naredne vrste  i tlo mora imati dobru strukturu, sa potencijalno dovoljnom količinom vode i hranjiva u njemu. 

Obratite pažnju na produženo djelovanje preparata za zaštitu

Kada su ovi uslovi ispunjeni, tada je i mogućnost javljanja korova i ostalih štetočina, svedena na najmanju moguću mjeru. Ipak, obratiti pažnju i na produženo djelovanje preparata koji su se primjenjivali, posebno u slučaju da su na parceli bile ratarske biljke. Povrće je izuzetno osjetljivo na rezidue pojedinih sredstava za zaštitu. 

U pogledu obrade zemljišta i zahtjeva za đubrenjem, tu treba naglasiti značaj razvijenosti korjenovog sistema pojedinih povrtarskih vrsta. Na primjer, za crni luk je dovoljna i plića obrada u odnosu na mrkvu i ostale vrste iz grupe korjenastog povrća. 

Zašto je dobar intenzivni plodored?

Takođe, ponekad imamo zastupljen i intenzivni plodored. To je slučaj kada u toku jedne vegetacijske sezone/godine, na istom tlu uzastopno (nekad čak i istovremeno) uzgajamo više povrtarskih vrsta. Ovakav način gajenja, kada odmah nakon skidanja jednog usjeva, sijemo ili sadimo drugi, omogućava maksimalnu iskorištenost zemljišta. Ovome pogoduje različita dužina vegetacijskog ciklusa kod pojedinog povrća, zatim različiti su i zahtjevi za toplotom, kao i osjetljivost na niže temperature. 

Tabela 2: Dobri i loši predusjevi za pojedino povrće

Vrsta Dobar predusjev Zadovoljavajući Loš
Kupus višegodišnje trave, leguminoze, crni luk, krompir paradajz, mrkva, cikla krastavac, tikve, kupusnjače
Krastavac višegodišnje trave, leguminoze kupus, karfiol, mrkva, crni luk paradajz, paprika
Paradajz, paprika višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak, crni luk, karfiol kupus, mrkva paradajz, paprika, plavi patldžan, špinat, krompir, krastavac
Crni luk višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak, crni luk, paradajz kupus, mrkva crni i bijeli luk, poriluk, rotkva
Mrkva, celer, peršin ozima pšenica, vrježaste vrste, grašak, krastavac, rani kupus, karfiol paradajz, paprika, crni luk, krompir, kupus mrkva, peršin, celer paštrnak
Grašak, boranija  vrježaste vrste, crni luk, krastavac, kupus, mrkva, paradajz Korjenaste vrste višegodišnje trave, boranija, grašak

U pravom povrtarskom plodoredu, povrće zauzima do 80 odsto, a preostali dio od 20% obično se posiju strna žita jer su oni dobri predusjevi i dobri su da razbiju međusobnu konkurenciju među povrćem. 

Prilikom sastavljanja plana koje vrste ulaze u sastav ovog sistema uzgoja, trebalo bi izbjegavati sljedeće greške: 

  • zastupljenost usjeva koja imaju velike zahtjeve za vodom (paprika, krastavac);
  • nedovoljna zastupljenost dobrih predusjeva;
  • odsustvo višegodišnjih leguminoza (lucerka, crvena djetelina);
  • mala zastupljenost usjeva koji popravljaju strukturu tla;
  • prisustvo usjeva koji imaju zajedničke bolesti.

Tagovi

Povrtarski plodored Ekonomična upotreba đubriva Iskustva povrtara Ratarske biljke Obrada zemljišta Korjenasto povrće Intenzivni plodored Sastavljanje plana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]