Pretraga tekstova
Zlatica krompira može u potpunosti uništiti usjev. Da biste ga sačuvali, prvo poduzmite preventivne mjere, a onda i određena sredstva. Evo nekoliko prirodnih
Najvažniji neprijatelj krompira je zlatica. U stanju je da u potpunosti uništi usjev. Napada paradajz i patlidžan, ali i papriku. Pojedinih godina čini se da je borba protiv ovog neprijatelja uzaludna.
Razloga njene superiornosti je mnogo. Skoro da nema prirodnih neprijatelja. To su samo bubamare koje jedu jaja i larve prvog stupnja te fazan koji jede odrasle.
Jedna ženka može da položi i do 2.500 jaja, obično od 200 do 1000 i da obnovi populaciju. U zemlji može ostati dvije do tri godine i preživjeti "gladnu" godinu. Prelijeće i do 40 km u potrazi za usjevom krompira. Leti brzinom od 7 km/h. Lako se premještaju s jednog krompirišta na drugo. U toku vegetacijskog perioda ima više generacija.
Kada su u opasnosti, odrasle jedinke padaju i prave se mrtve. Larve sadrže otrovne materije.
Veliku ulogu imaju preventivne mjere. Kako prezimljava na krompirištu, na istu parcelu ga ne treba sijati, jer će na proljeće gladne zlatice da navale na mlade, tek iznikle biljke.
Najčešće napadaju one pod stresom, oboljele. Zbog toga treba saditi zdrav sadni materijal i provoditi agrotehničke mjere i zaštitu. Kako se skriva u zemlji odakle se penje na biljke da bi se hranile, pomaže malčiranje, posebno koprivom jer njene žarne dlačice djeluju nadražujuće na štetočinu. Zlatice izbjegavaju polja malčirana koprivom.
Najstariji način je sakupljanje rukom ili uz pomoć metle i kante. Rukom možemo sakupiti odrasle jedinke, larve i listove sa položenim jajima. Najbolje je to obavljati ujutro i uveče, ali i tretiranja raznim sredstvima. Obavljaju se jedan do dva puta kod jake pojave. Prirodna sredstva treba odmah upotrijebiti, jer brzo gube efikasnost tokom stajanja.
Za posipanje zelene mase i površine zemlje efikasni su drveni pepeo, piljevina bora i breze te kukuruzno brašno. Najbolji je pepeo koji može da se koristi posipanjem po lišću i zemlji ili kao rastvor. Pripremamo ga tako što oko 200 g rastvorimo u 10 do 12 l vode. Koristi se procijeđena tečnost.
Rastvor pelina pripremate od usitnjenih pet do šest grančica koje prelijete s 10 l vrele vode i ostavite preko noći. Procijedite i koristite. Budite pažljivi s primjenom ovog rastvora, jer usporava razvoj krompira i ne treba ga često koristiti.
Zlatica krompira na patlidžanu: Oprezno sa upotrebom insekticida - šta raditi?
Efikasna su sredstva na bazi biljaka i materija koje imaju jak i oštar miris, poput: sirćeta, gorušice u prahu, vratića, nevena, zmijskog mlijeka Chelidonium majus, ljuski i listova oraha.
Okolo usjeva sadi se cvijeće poput nevena, borača, dragoljuba i korijander, a u samom usjevu niskih pasulj ili mahune.
Tagovi
Zaštita krompira Zlatica krompira Štetočina krompira Protiv zlatice Sredstvo za zlaticu Prirodno sredstvo Skupljanje zlatice Zlatica na krumpiru
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 2 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 2 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi