Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika roga
  • 23.02.2025. 07:30

Koje hibride paprike roge birati za vrt i plastenik?

Zahvaljujući naprednoj selekciji, razvijeni su hibridi koji donose veće prinose, bolju otpornost na bolesti i prilagodljivost različitim uslovima uzgoja. Izdvajamo dva!

Koje hibride paprike roge birati za vrt i plastenik?
Foto: Shutterstock/Jakob Berg
  • 425
  • 33
  • 1

Paprika roga je jedna od najcjenjenijih sorti, prepoznatljiva po svom duguljastom obliku, intenzivno crvenoj boji i slatkom okusu. Zbog široke primjene, od svježe konzumacije do pripreme ajvara, sosova i pečenja, nezaobilazna je namirnica u mnogim kuhinjama.

Danas, zahvaljujući naprednoj selekciji, razvijeni su hibridi koji donose veće prinose, bolju otpornost na bolesti i prilagodljivost različitim uslovima uzgoja. Među njima se izdvajaju Kaptur F1 i Mišina F1, sinonimi za visoke prinose i kvalitetne plodove.

Kaptur F1 – savršen izgled

Ako tražite papriku koja donosi odlične prinose i plodove vrhunskog kvaliteta, birajte Kaptur F1. Ovaj hibrid daje krupne, mesnate plodove dužine 18-22 cm i težine 200-250 g, koji su tamnozeleni dok sazrijevaju, a zatim prelaze u intenzivno crvenu boju.

Njegova čvrsta struktura, sa debelim mesom (5-6 mm), osigurava dug vijek trajanja i otpornost na transport, dok visoka otpornost na bolesti olakšava proizvodnju. Brzo i ujednačeno sazrijevanje omogućava lakšu organizaciju berbe, što ga čini idealnim za svježu prodaju i industrijsku preradu (ajvar, sosovi, konzerviranje).

crvena paprika roga
Paprika roga nije samo povrće, ona je nezamjenjiv dio kulinarske tradicije (Foto: Biljana Ljubisavljević)

Mišina F1 – neprikosnoveni izbor za ajvar

Za one koji žele savršenu papriku za ajvar i pečenje, Mišina F1 je nepogrešiv izbor. Ovaj hibrid se ističe intenzivnom crvenom bojom i bogatim, punim okusom, uz visok sadržaj suhe materije - ključnog faktora za kvalitetan ajvar. Što paprika ima više suhe materije, to će ajvar biti gušći, aromatičniji i kvalitetniji, jer sadrži manje vode, a više koncentrisanih šećera, vlakana i ukusa.

Njegovi plodovi dužine 16-20 cm i težine 180-230 g imaju tanku pokožicu koja se lako ljušti, pa je savršen za pečenje. Osim toga, odlična otpornost na bolesti, posebno na plamenjaču i virus mozaika, olakšava proizvodnju.

Garantovan uspjeh

Bez obzira da li papriku uzgajate za svježu prodaju, preradu ili domaću upotrebu, ovi hibridi donose sigurnost i isplativost. Uz pravilnu agrotehniku, redovno navodnjavanje, pravilnu ishranu i zaštitu od bolesti, možete očekivati vrhunski kvalitet i odlične prinose.

Proizvodnja roge u zatvorenom prostoru - kako primijeniti prihranu?

Paprika roga nije samo povrće, ona je nezamjenjiv dio kulinarske tradicije. A uz prave hibride, vaša proizvodnja može biti još uspješnija!


Tagovi

Paprika roga Hibridi paprike roge Mišina F1 Kaptur F1 Pparika za ajvar Paprika za pečenje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira