Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 02.03.2022. 07:30

Kod sadnje crvenog luka ne pretjerujte s azotom

Optimalan moment je kada je temperatura vazduha između 10 i 15ºC, a zemljišta od 7 do 8ºC. Ako je tlo hladno može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji s povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica

Foto: Depositphoto/ coramueller
  • 592
  • 97
  • 0

Sadnja crvenog luka tokom proljeća je zahtjevan posao. Prije svega je potrebno pripremiti sadno mjesto ili gredicu. U tu svrhu odaberite parcele na kojima crveni i ostali pripadnici lukova nisu bili tri do pet godina. Uzastopnim uzgajanjem na istom lokalitetu dolazi do nakupljanja štetočina i prouzrokovača oboljenja i jednostranog iskorištavanja biljnih hraniva iz zemljišta. Kao rezultat toga smanjuje se produktivnost (glavice su sitnije), biljke su slabijeg imuniteta i podložnije napadu štetočina i pojavi oboljenja.

Od sadnje do berbe zrelih glavica potrebno je da prođe između 100 i 120 dana.

Priprema i vrijeme sadnje

Kod proljetne sadnje važi pravilo da je bolja osnovna obrada zemljišta u jesen. Zemlja će postati rahlija i akumulirati više vlage. Tada se dodaju organska đubriva kao što je stajnjak ili kompost. Ukoliko to nije slučaj, treba izbjegavati sadnju neposredno po dodavanju stajnjaka, jer će povećati mogućnost pojave gljivičnih oboljenja. Odaberite osunčana i dobro drenirana mjesta. Ph reakcija treba da je neutralna do veoma blago kisela.

U proljeće se obavlja predsjetvena priprema i potrebno je pripremiti površinski sloj zemlje do maksimalno 20 cm. Ne treba pretjerivati s dodavanjem azotnih đubriva, jer će višak negativno djelovati. Dolazi do slabijeg razvoja glavica i velikih listova, a tokom razvoja i poslije u skladištenju, glavice su podložnije truljenju. Ova kultura plitko razvija korijen i zbog toga traži plodnu zemlju.

Plitko korijenje traži plodnu zemlju (Foto: Depositphoto/StockSeller)

Za sadnju odabrati glavice srednje krupnoće, od četiri do šest grama.

Sadnja malih lukovica se obavlja od kraja februara i tokom marta. Optimalan moment je kada je temperatura vazduha između 10 i 15ºC, a zemljišta od 7 do 8ºC. Ako je tlo hladno može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji s povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica. Visoke temperature u vrijeme sadnje će negativno djelovati i razviće se presitne glavice.

Sadnja lukovica

Na prethodno pripremljenom polju ili gredici potrebno je napraviti kanaliće dubine do četiri centimetra. Ovo će obezbjediti da je korijen na dobroj dubini, a vrat lukovice blizu površine zemlje što će omogućiti brzo klijanje i nicanje. Razmak između redova je od 15 do 20 cm, a u redu osam centimetara. Poslije sadnje lagano se zemljom zatvore kanali.

Prevrtljivi mart može donijeti hladno vrijeme poslije sadnje. Tada je potrebno gredicu ili manju površinu prekriti agroplatnom. Kada je vrijeme pogodno već poslije dvije do tri sedmice razviće se zelena nadzemna masa, odnosno pera crvenog luka.

Ako želite ubrzati nicanje, potrebno ih je prije sadnje potopiti u vodu, jer je voda inicijator klijanja i nicanja. Još je bolje potapanje u kompostni rastvor.


Tagovi

Crveni luk Proljetna sadnja Lukovice Dubina sadnje Razmak sadnje Lučice Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]