Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 09.11.2017. 17:00

Kalcizacija za uspješnu povrćarsku proizvodnju

Zimi je najvažnije voditi brigu o održavanju hranjiva u tlu, odnosno o unosu makro i mikroelemenata. Znate li da Holcim Agrocal® djeluje u tlu i nekoliko mjeseci nakon unosa?

  • 701
  • 44
  • 0

Zima je vrijeme mirovanja biljnih usjeva i nasada, no izuzetno je važno da su naši plastenici i povrće zaštićeni od vremenskih neprilika i spremni za zimsko razdoblje. Najvažnije je voditi brigu o održavanju hranjiva u tlu, odnosno o unosu makro i mikroelemenata u tlo.

Reakcija tla odnosno pH tla vrlo je bitna za uspješnu povrćarsku proizvodnju. Pojedine povrtne kulture različito reagiraju na kiselost tla i svaka zahtjeva posebnu pozornost. Na temelju praktičnih iskustava i saznanja možemo reći da većina povrtnih kultura preferira uzgoj na tlu blago kisele reakcije od 6,5-7,0 pH.

Višestruka korist unosa kalcija u tlo

Unosom Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda možete na vrlo djelotvoran način doći do privođenja kiselog tla neutralnom i dobiti tlo visoke plodnosti. Naime, unosom kalcija (Ca) i magnezija (Mg) u tlo omogućavamo sprječavanje pojave vršne truleži rajčice i paprike te drugih kultura osjetljivih na nedostatak hraniva. Smanjujemo bubrenje i pucanje plodova te osiguravamo dovoljne skladišne količine vode za narednu sjetvenu godinu.

Nedostatak hranjiva kod paprike

Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah iznimno je povoljan za primjenu na povrtnim kulturama budući da ima sitniju granulaciju od 0-0,250 mm pa djeluje u tlu i nekoliko mjeseci nakon unosa. Učinak unosa kalcija u tlo je višestruk, a među najvažnijima su:

  • omogućuje pristupačnost biljnih hranjiva (fosfor, magnezij, cink, bakar)
  • stvara otpornost kultura na sušu
  • smanjuje stvaranje pokorice
  • dobivanje većih i kvalitetnih prinosa

Proizvod Holcim Agrocal® dostupan je u tri granulacije:

  • prah - aktivacija će biti brza i trajat će od trenutka primjene do nekoliko mjeseci
  • granule - aktivacija od pola godine do godinu dana
  • terra plus - aktivacija od nekoliko tjedana do godine dan

Vrijeme primjene može biti prije jesenske ili proljetne obrade tla. Preporuča se svakako provođenje analize tla i savjetovanje sa stručnjacima prije određivanja točne količine za primjenu.

Za više informacija o proizvodu Holcim Agrocal® obratite se kompaniji Agrovrh koja je ekskluzivni distributer za Agrocal u BiH.


Tagovi

Povrćarstvo Kalcizacija Fosfor Analiza tla Prinos Holcim Agrocal Kiselo tlo Povećanje pH

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]