Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje patlidžana
  • 07.08.2020. 09:30

Kako spriječiti opadanje cvjetova patlidžana?

Jedan od problema sa kojim se uzgajivači susreću je da biljka patlidžana cvjeta, ali nema uroda. Patlidžan je osjetljiv na stres, lako odbacuje cvjetove, ali se ova pojava može spriječiti.

Foto: JumpStory
  • 383
  • 257
  • 0

Patlidžan je povrtna vrsta za koju možemo reći da se tradicionalno uzgaja u našim baštama, a potiče sa područja Indije, Južne Azije i Bliskog Istoka. U Evropu je dospio tokom 13. stoljeća, a na naše područje stigao je iz Italije i Turske. Stvorene su brojne sorte koje se razlikuju po obliku, veličini i boji ploda. Pripada istoj porodici kao krompir i paradajz i pati od istih bolesti i napada štetočina.

I pored toga što je patlidžan veoma popularan kod uzgajivača, on je mnogo zahtjevniji što se tiče uzgoja u odnosu na većinu povrtnih vrsta. Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju uzgajivači je: Zašto nema plodova na patlidžanu kada je obilno cvjetao?

Vema česta pojava je da biljka patlidžana cvjeta, ali da dolazi do opadanja cvjetova i zbog toga se ne formiraju plodovi. Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju ovaj problem:

  1. Biljke pate od nedovoljne snabdjevenosti vodom i
  2. Problem sa oprašivanjem cvjetova.

Nedovoljna snabdjevenost vodom

Biljka patlidžana je veliki potrošač vode, a najveće potrebe za vodom ima u periodu cvjetanja i plodonošenja. Nedostatak vode rezultiraće biljkama koje zaostaju u rastu, odbacuju cvjetove, manjim urodom, a plodovi su gorki. Djelovanje suše je najočitije u vrijeme cvjetanja biljke kada zbog nedostatka vode dolazi do masovnog odbacivanja cvjetova. Treba znati da je patlidžan mnogo osjetljiviji na stres i odbacuje brže i više cvjetova od paradajza ili krastavca.

Kako bi spriječili stres izazavan nedostatkom vode, potrebno je osigurati redovno zalijevanje biljaka. Svake sedmice je potrebno obaviti zalijevanje sa 20 do 30l na 1m² površine. U zavisnosti od vremenskih prilika, zalijevanje se obavlja jednom, dva ili tri puta u toku sedmice, a količina vode zavisi od temperaturnih uslova.

Zalijevanje treba biti obilno. Ovakvo zalijevanje će snabdjeti dublje slojeve zemljišta vodom, voda će sporije da isparava, a korijen će se razviti u dubljim slojevima zemlje odakle će crpiti neophodnu vodu. Sa dobro razvijenim korijenom biljka patlidžana je manje podložna stresu, lakše crpi vodu iz zemljišta.

Problem sa oprašivanjem

Drugi problem koji izaziva opadanje cvjetova je nekvalitetno oprašivanje. Cvijet patlidžana je dvospolan, a oprašuje se vjetrom. Oprašivači poput pčela i bumbara nemaju značaj kada je u pitanju patlidžan i oprašivanje cvjetova.

Sa jedne strane imamo problem opadanja cvjetova zbog suše, nedostatka vode, a na drugoj strani je prevelika vlažnost tokom kišnog perioda. Polenov prah cvjetova patlidžana je veoma težak i ljepljiv. Velika vlažnost vazduha to samo pojačava. Polenov prah postaje vlažniji, ljepljiviji i teže ga vjetar može odvojiti. Biljka može obilno cvjetati, ali zbog prevelike vlažnosti vazduha polen ostaje slijepljen, nema oprašivanja i oplodnje.

Bolje oprašivanje možemo postići mehaničkim oprašivanjem uz pomoć kista za slikanje. Jednostavno kistom pokupimo polen i prenesemo ga na tučak cvjeta.

Osim ova dva osnovna uzroka opadanja cvjetova, do ove pojave mogu dovesti pretjerano đubrenje azotnim đubrivom, nedostatak bora, zatim pojava određenih oboljenja i napad štetnih insekata.


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu smatra se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Patlidžan Opadanje cvjetova Oprašivanje Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]