Pretraga tekstova
Izrazito povoljni vremenski uslovi - topla ljeta sa padavinama kao i obilno navodnjavanje tifonima i rasprskivačima, pogoduju širenju bakterioze paprike.
Paprika je jedna od najrasprostranjenijih povrtarskih vrsta. Najčešće se uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i u zaštićenim prostorima (visoki tuneli, staklenici, plastenici). Međutim, podložna je oboljevanju od fitopatogenih gljiva i bakterija.
Bakterioze su posebno štetne za kvalitet ploda. Najučestalije se javljaju Pseudomonas syringae pv. suringae, Xantomonas campestris subsp. vesicatoria i Ervinia carotvora subsp. sarotvora.
Potrebna preventivna zaštita paprike - opasnost od bakteriozne pegavosti
Izrazito povoljni vremenski uslovi - topla ljeta sa padavinama kao i obilno navodnjavanje tifonima i rasprskivačima, pogoduju upravo širenju bolesti Xanthomonas campestris pv.vesicatoria - bakterioze paprike, kao i masovnoj infekciji listova i plodova, navodi Slavica Maksimović, stručnjak za zaštitu bilja i ističe da širenje bakterioze dovodi do defolijacije listova pa ovo oboljenje može značajno ugroziti prinos plodova.
Prve manifestacije uočavaju se na naličju lišća u vidu tačkastih pjega sa izdignutim tkivom, što podsjeća na bradavičasta ispupčenja sa tamnijom zonom u centru. Pri višim temperaturama i vlažnosti zraka, one se šire, a oboljeli listovi žute i opadaju.
Zaraza se prenosi i na cvjetnu peteljku, a tada cvjetovi i mladi plodovi opadaju, što dovodi do smanjenja prinosa. Na plodovima u okviru pjega javljaju se pukotine koje podsjećaju na kraste što takođe umanjuje ekonomski efekat proizvodnje, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja.
Smatra se da izvor infekcije za ovo oboljenje predstavljaju ostaci zaraženih biljaka i zaraženo sjeme. Infekcija se iz sjemena prenosi na rasad, a zatim na usjeve u polju. Parazit se dalje širi kišnim kapima, navodnjavanjem, vjetrom, insektima.
Mjere za suzbijanje prouzrokovača obuhvataju primjenu plodoreda, sjetvu zdravog sjemena, odstranjivanje biljnih ostataka, gajenje otpornih sorti, zalijevanjem u brazde ili kap po kap kao i primjenu baktericida. Bakterija prezimljava na biljnim ostacima tako da papriku ne treba gajiti na istom mjestu dvije do tri godine.
Od hemijskih mjera, može da se primjenjivati dezinfekcija sjemena u dvoprocentnom rastvoru kaustične sode (NaOH) u trajanju od deset minuta nakon čega se ono ispire vodom, suši i sije. Tretiranje biljaka u polju obavlja se preparatima na bazi bakaroksihlorida i bakarhidroksida, zaključuje Maksimović.
Tagovi
Fitopatogena oboljenja Bakterioze paprike Tačkaste pjege Smanjenje prinosa Mjere zaštite Bolesti paprike
Autorica
Više [+]
Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)