Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mahunarki
  • 08.05.2018. 07:30

Kako pravilno uzgajati mahune?

Mahuna je biljka iz porodice mahunarki, izuzetno bogata biljnim vlaknima, zbog čega je nutricionisti često preporučuju kao veoma značajnu namirnicu u prehrani ljudi. Najviše voli umjereno vlažna i topla područja.

Foto: Flickr / Carl Lewis
  • 13.726
  • 789
  • 0

Mahuna je biljka iz porodice mahunarki. Iako voli topliju klimu, ekstremno visoke temperature i suh zrak mogu da izazvati opadanje cvjetova. Ovo  povrće najbolje uspijeva u umjereno vlažnom podneblju, a u plodoredu se uzgaja nakon okopavina. Diplomirana inženjerka poljoprivrede, Radojka Nikolić napominje da se na istom mjestu mahuna u plodosmjeni može uzgajati poslije četiri godine. Kada se uzgaja kao postrni usjev, ona se sije između 20. juna i 20. jula, uz obavezno navodnjavanje. Ova mahunarka se sije u redove, na rastojanju 50 x 4-5 cm, tako da na svakom kvadratnom metru ima 40-50 biljka. Za hektar je potrebno 100-150 kilograma sjemena.

Ne pretjerivati sa dušičnim đubrivima

Mahuni odgovara plodno zemljište i upotreba organskih i mineralnih đubriva. Stajnjak treba unijeti pod pretkulturu, zato što veći sadržaj dušika u zemljištu uzrokuje prekomjernu bujnost i smanjenje broja plodova. Dušik je biljkama neophodan u prvim fazama razvoja, dok ga ne počnu koristiti iz bakterijskih kvržica. Zato je prema riječima stručnjaka potrebno koristiti kompleksna mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora.

Preporuka stručnjaka: Okopavanje 2-3 puta

Za svježu potrošnju kod nas se uzgajaju sorte bjeličastih i žutih mahuna, dok se za potrebe industrije uzgajaju zelene i okrugle mahune. Mahune su spremna za berbu 45-70 dana nakon sjetve. Najranije stiže sorta palanačka rana, a zatim maksidor, resava, zlatna olovka, top krop (zelena). Radojka Nikolić dodaje da su mjere njege tog povrća okopavanje 2-3 puta, a to se čini u cilju uništavanja korova i razbijanja pokorice. Biljke se navodnjavaju prema potrebi i to najbolje natapanjem u brazde jer umjetna kiša stvara povoljne uslove za širenje bolesti, a naročito bakterioza.


Tagovi

Mahune Mahunarke Povrćarstvo Sorte Zalivanje Đubrenje Radojka Nikolić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]