Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje mrkve
  • 23.10.2023. 09:00

Kada je pravo vrijeme za vađenje mrkve?

Veoma je važno da se mrkva vadi po suhom vremenu, koliko je to moguće, jer je lakše čišćenje korijena i pojeftinjuje sam proces vađenja.

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 166
  • 35
  • 0

Pravilno određivanje momenta vađenja mrkve, tj. tehnološke zrelosti i vremena vađenja, od bitnog su značaja za dužinu čuvanja, odnosno intenzitet sušenja, prerastanja i truljenja u toku čuvanja. Tehnološka zrelost, kako kaže savjetodavac Mira Miljković, nastupa kada najstariji listovi počnu fiziološki da odumiru. Tada je transport asimilativa iz listova u zadebljali korijen završen i istovremeno prestaje sinteza šećera i karotenoida.

"To je optimalno vrijeme za vađenje šargarepe. Ukoliko se ne izvadi u tehnološkoj zrelosti moguća je retrovegetacija, naročito ako nastupi kišovito vrijeme pa se pojavljuju novi listovi", kaže Miljkovićeva i dodaje da se ti listovi razvijaju na račun rezervnih materija korijena, čime se umanjuje njegova nutritivna vrijednost, odnosno korijen gubi na kvalitetu a time se smanjuje sposobnost dužeg čuvanja.

Bere se po suhom vremenu

Berba tokom oktobra i početkom novembra za duže čuvanje korijena, kako stručnjak kaže, daje dobre rezultate, ako temperature nisu niske, a biljke su još uvijek u dobroj kondiciji, odnosno sa lisnom masom, što omogućava lakšu berbu. Svaka fizička promjena, tj. ogrebotine i druge povrede slabe zaštitni sloj što povećava intenzitet gubitka vode.

"Gubitak vode iz korijena ne samo što utiče na gubitak boje, već smanjuje hranljivu vrijednost, gubitak vitamina, povećava osjetljivost na niske temperature i druge fiziološke procese, povećava intenzitet napada bolesti i ubrzava proces starenja", kaže savjetodavac i dodaje da gubitak vlage smanjuje masu, čvrstinu i kvalitet izvađenog korijena.

Jednostavna i brza salata od tikvice i mrkve za zimu

Veoma je važno da se mrkva vadi po suhom vremenu, koliko je to moguće, jer je lakše čišćenje korijena, pojeftinjuje sam proces vađenja jer se kod nas još uvijek vadi ručno uz veliki broj radnika.

(Foto: Aleksandar Radetić)

"Mrkva može uspješno da se čuva zajedno sa drugim povrtarskim vrstama koje su kompatibilne kao što su cvekla, kupusnjače, praziluk. Ovo povrće se uspješno čuva na temperaturi od jedan stepen Celzijusa i vlažnosti od 97 posto", navela je Miljkovićeva.

Podsjetimo, zrela mrkva se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pijesku, koji se pokrivaju slamom i zemljom debljine desetak centimetara. U zatvorenom prostoru, čuva se u sanducima sa mokrim pijeskom, tako poredana da se korjenovi ne dodiruju. Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo potpuno zdravi korjenovi sa skraćenim lišćem, blizu glave ploda.


Tagovi

Vađenje mrkve Mira Miljković Berba mrkve Kada se bere mrkva Čuvanje mrkve


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.