Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2023. 18:00

Ispituju se mogućnosti suzbijanja žičnjaka u organskom krompiru

Žičnjaci nanose veliku štetu usjevu sjemenskog krompira, a španska farma provodi testiranje mogućnosti suzbijanja.

Foto: Depositphotos/trexec
  • 127
  • 18
  • 0

Španska farma Remendía/Erremendia, kojom upravlja javno preduzeće INTIA, provodi eksperimentalnu sjetvu kojom će da ispita mogućnosti suzbijanja žičnjaka u organskom krompiru.

To su larve skočibuba Elateridae koje najveću štetu pričinjavaju na podzemnim organima biljaka. Najviše stradaju krompir, mrkva i repa.

Ugrožena sjemenska proizvodnja

Testiranje se provodi na parceli ukupne površine 2,4 hektara na ovoj farmi u navarskim Pirinejima, koja se nalazi na nadmorskoj visini većoj od hiljadu metara. Suzbijanje žičnjaka je veliki problem u organskoj, ali i konvencionalnoj proizvodnji. Velike štete koju ova štetočina nanosi sjemenskom krompiru su osnova da se utvrde različite strategije suzbijanja kroz analizu pet varijanti s različitim tretmanima.

Varijante se razlikuju u primjeni fitosanitarnih proizvoda. Prva je apsolutna kontrola, bez primjene bilo kakvog tretmana. Ostale četiri varijante uključuju tretmane različitim proizvodima na bazi entomopatogenih mikroorganizama (Beauveria bassiana, Metarhizium sp., Steinernema carpocapsae i organskog preparata).

Mala, ali opasna štetočina

Larva svojim izgledom podsjeća na komadić bakrene žice dužine od 1,5 do 3,5 cm. Veoma su proždrljive i mogu u potpunosti da unište mlade biljke. Pred nama je period vađenja krompira i na krtolama ćemo primijetiti oštećenja. Veoma često su prisutni na parcelama u riječnim dolinama, parcelama sa gustom vegetacijom. Za suzbijanje larvi je dostupno malo hemijskih insekticida, a u organskoj poljoprivredi se koriste mikrobiološka sredstva i biljni ekstrakti sa zeolitom.

Žičnjaci ugrožavaju mnoge usjeve - kako spriječiti štetu?

Ženke privlače cvjetovi peršina, celera i pastrnaka na kojima se sakupljaju. Lako ih je stresti u kantu sa vodom i malo deterdženta, a zatim uništiti. Polažu jaja u plitak površinski sloj, posebno uz osnovu biljke koju zalijevamo. Njihovom uništavanju doprinosi duboko oranje, kalcifikacija zemljišta (preferiraju kiselo zemljište), uklanjanje biljnih ostataka. Kod vađenja krompira kada utvrdimo štete od žičnjaka sve biljne ostatke treba sakupiti i iznijeti iz parcele. To posebno važi za sitne ili oštećene krtole.

Poštujmo plodored, jer uzastopnom sjetvom korjenastih kultura doprinosimo povećanju brojnosti populacije.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Sjemenski krompir Štetočina krompira Žičnjak Skočibuba Klisnjak Suzbijanje žičnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.