Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 17.06.2020. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Ibrahim i Jasminka Ajanović podmlađuju se uz posao u plasteniku

Ovaj zanimljivi bračni par se već sedam godina bavi plasteničkim uzgojem povrća, a uz obavezno organsko đubrivo i preparate, neizostavan je i smijeh i radost dok obavljaju svakodnevne poslove u proizvodnji. S obzirom da se njihov plastenik nalazi pored magistralne ceste, većinu povrća prodaju baš na licu mjesta.

Foto: Arhiva porodice Ajanović
  • 1.326
  • 898
  • 0

Jasminka i Ibrahim Ajanović iz Donjeg Vakufa već sedam godina bave se plasteničkom proizvodnjom i jako su zadovoljni ovom granom poljoprivrede. Sa velikom radošću i ljubavlju se posvećuju povrću koje uzgajaju, te posao u plasteniku ne smatraju radnom obavezom nego odmorom i relaksacijom. S obzirom da su po prirodi vesele osobe, rado se šale, te vole reći da ih rad u plasteniku podmlađuje. Posjeduju objekat od 100m2, a u njemu najviše uzgajaju papriku i paradajz.

Edukacija uz YouTube kanale

"Plastenik smo postavili u blizini stambenog objekta u kojem stanujemo i ubrzo smo počeli sa radom. O uzgoju paradajza i paprike u zaštićenom prostoru educirali smo se čitajući na internetu i gledajući YouTube kanale na kojima ima dosta informacija i sve je detaljno objašnjeno od strane stručnih lica. Takođe je i objašnjeno koje sorte su pogodne za koji tip zemljišta pa smo se tim instrukcijama i vodili u odabiru rasada. Veoma smo zadovoljni izabranim sortama jer su se pokazale kao najprihvatljivije za naše kupce", kaže nam Ibrahim.

Plastenik im se nalazi u blizini mjesta stanovanja 

Najbolji izbor za potrošače, sudeći po tražnji, su dvije sorte paradajza - Volovsko srce i Relly dok su od paprike izabrali sorte Vedrana i Slonovo uho. Pored paradajza i paprike, uzgajaju i krastavce sorte Monolit, čijim prinosom su jako zadovoljni. Kažu da je velika prednost to što je plastenik u neposrednoj blizini magistralne ceste, te je omogućena prodaja na licu mjesta. Nerijetko, kupci samo dođu direktno kod njih da obave kupovinu i lično se uvjere u kvalitet proizvedenog povrća.

Neophodno je pratiti savjete stručnjaka

"Sama proizvodnja u zaštićenom prostoru ne zahtjeva težak rad. Presudno je da se prati razvoj biljaka, iskustvo u sadnji, praćenje savjeta od stručnih osoba, kao i onih sa iskustvom, sve to je potrebno da bi uzgoj tekao svojim tokom. U vrijeme čestih hemijskih tretiranja, nastojimo da što više koristimo organska đubriva i preparate koje možemo dobiti iz prirode, poput koprive, ovčijeg ili kozijeg stajnjaka", objašnjava Ibrahimova supruga, Jasminka.

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

U današnje vrijeme, a pogotovo nakon pandemije korona virusa, sve je više onih koji se okreću sopstvenom uzgoju i domaćim proizvodima. Ukoliko ipak niste u mogućnosti proizvoditi svoje povrće, svratite na obližnje parcele i plastenike pored ceste kojom prolazite i na taj način podržite brojne male domaće proizvođače.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj povrća Plastenička proizvodnja Jasminka Ajanović Ibrahim Ajanović Odabir rasada Organska đubriva Đubrivo od koprive Domaći proizvođači


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.