• Plastenička proizvodnja
  • 17.06.2020. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Ibrahim i Jasminka Ajanović podmlađuju se uz posao u plasteniku

Ovaj zanimljivi bračni par se već sedam godina bavi plasteničkim uzgojem povrća, a uz obavezno organsko đubrivo i preparate, neizostavan je i smijeh i radost dok obavljaju svakodnevne poslove u proizvodnji. S obzirom da se njihov plastenik nalazi pored magistralne ceste, većinu povrća prodaju baš na licu mjesta.

Foto: Arhiva porodice Ajanović
  • 1.256
  • 616
  • 0

Jasminka i Ibrahim Ajanović iz Donjeg Vakufa već sedam godina bave se plasteničkom proizvodnjom i jako su zadovoljni ovom granom poljoprivrede. Sa velikom radošću i ljubavlju se posvećuju povrću koje uzgajaju, te posao u plasteniku ne smatraju radnom obavezom nego odmorom i relaksacijom. S obzirom da su po prirodi vesele osobe, rado se šale, te vole reći da ih rad u plasteniku podmlađuje. Posjeduju objekat od 100m2, a u njemu najviše uzgajaju papriku i paradajz.

Edukacija uz YouTube kanale

"Plastenik smo postavili u blizini stambenog objekta u kojem stanujemo i ubrzo smo počeli sa radom. O uzgoju paradajza i paprike u zaštićenom prostoru educirali smo se čitajući na internetu i gledajući YouTube kanale na kojima ima dosta informacija i sve je detaljno objašnjeno od strane stručnih lica. Takođe je i objašnjeno koje sorte su pogodne za koji tip zemljišta pa smo se tim instrukcijama i vodili u odabiru rasada. Veoma smo zadovoljni izabranim sortama jer su se pokazale kao najprihvatljivije za naše kupce", kaže nam Ibrahim.

Plastenik im se nalazi u blizini mjesta stanovanja 

Najbolji izbor za potrošače, sudeći po tražnji, su dvije sorte paradajza - Volovsko srce i Relly dok su od paprike izabrali sorte Vedrana i Slonovo uho. Pored paradajza i paprike, uzgajaju i krastavce sorte Monolit, čijim prinosom su jako zadovoljni. Kažu da je velika prednost to što je plastenik u neposrednoj blizini magistralne ceste, te je omogućena prodaja na licu mjesta. Nerijetko, kupci samo dođu direktno kod njih da obave kupovinu i lično se uvjere u kvalitet proizvedenog povrća.

Neophodno je pratiti savjete stručnjaka

"Sama proizvodnja u zaštićenom prostoru ne zahtjeva težak rad. Presudno je da se prati razvoj biljaka, iskustvo u sadnji, praćenje savjeta od stručnih osoba, kao i onih sa iskustvom, sve to je potrebno da bi uzgoj tekao svojim tokom. U vrijeme čestih hemijskih tretiranja, nastojimo da što više koristimo organska đubriva i preparate koje možemo dobiti iz prirode, poput koprive, ovčijeg ili kozijeg stajnjaka", objašnjava Ibrahimova supruga, Jasminka.

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

U današnje vrijeme, a pogotovo nakon pandemije korona virusa, sve je više onih koji se okreću sopstvenom uzgoju i domaćim proizvodima. Ukoliko ipak niste u mogućnosti proizvoditi svoje povrće, svratite na obližnje parcele i plastenike pored ceste kojom prolazite i na taj način podržite brojne male domaće proizvođače.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj povrća Plastenička proizvodnja Jasminka Ajanović Ibrahim Ajanović Odabir rasada Organska đubriva Đubrivo od koprive Domaći proizvođači


Autorica

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.