• Domaći proizvodi
  • 16.10.2021. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Brigovi

Edina Ćenanović: Pandemija je donijela i veću potražnju za domaćim proizvodima

Edina Ćenanović iz Bužima je prije deset godina pokrenula plasteničku proizvodnju, te kupila prvo pčelinje društvo. Danas ima dva plastenika, 100 košnica pčela, te od uzgojenog voća i povrća godišnje proizvede na stotine tegli domaćih proizvoda koje izlaže na sajmovima širom zemlje.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.185
  • 187
  • 0

Juče smo obilježili "Dan žena sa sela" pa samim tim ne mogu zamisliti prigodniju priču u tu čast, kao što je priča o Edini Ćenanović.

Edina živi u selu Donji Brigovi, koje se nalazi na području Općine Bužim. Završila je srednju poljoprivrednu školu, a kada se udala i dobila djecu, odlučila je stečeno znanje iskoristiti kako bi svojoj porodici obezbjedila domaće proizvode.

"Već deset godina bavim se pčelarstvom, plasteničkim uzgojem i proizvodnjom domaćih proizvoda od voća i povrća. Imam dva plastenika, ukupne površine 200 metara kvadratnih", započinje svoju priču za Agroklub, dodajući da je jedan sama kupila, a drugi su napravili. Sve je počelo tako što je htjela da svoju porodicu hrani zdravo, otkriva nam.

U ponudi povrće u svježem stanju, ali i prerađevine

Najprije je počela sa jednim objektom i jednim rojem pčela, a danas ima 100 košnica, te planira proširivati i plasteničku proizvodnju i pčelinja društva. Pored uzgoja u zaštićenom prostoru, na otvorenom proizvodi paprike, krastavice, krompir, grah pa čak i lubenice. Osim što prodaje voće i povrće u svježem stanju, veliki dio prerađuje u razne džemove, sokove, pekmeze, salate, turšije i brojne druge specijalitete.

Počela je sa jednim plastenikom i planira se proširivati

Svoje proizvode izlaže na sajmovima širom Bosne i Hercegovine, te ističe da su joj upravo manifestacije donijele brojna poznanstva, prijateljstva i kupce. Posebno je raduju druženja sa ostalim vrijednim ženama, te činjenica da drugima omogućava zdrave i domaće pripravke.

"Poslom kojim se bavim sam zadovoljna jer radim to iz ljubavi i to mi je uvijek bila želja. Proizvode plasiram na kućnom pragu i na sajmovima. Prerađujem voće i povrće u razne sokove, pekmeze, ajvare, salate i još mnogo toga. S ponosom mogu reći da su veoma traženi i da se kupci rado vraćaju i unaprijed naručuju", ističe naša sagovornica.

Osnovala obrt, a onda uslijedila pandemija

Edina je spojila ugodno sa korisnim. Osim što voli da radi sve poslove vezane za poljoprivredu, to joj donosi i određenu finansijsku stabilnost. Taman kada je otvorila obrt pod nazivom Srodna djelatnost "Ćenanović", dogodila se pandemija koja je izazvala zabranu dolaska ljudi iz inostranstva, te zabranu održavanja skupova.

To ju je posebno pogodilo, s obzirom da robu u velikoj mjeri plasira baš ljudima koji žive u dijaspori. Dodatne brige su joj zadali izdatci koje je morala izdvojiti za vođenje posla, a plasman je bio pod upitnikom.

Spojila ugodno sa korisnim

"Naravno da je pandemija učinila svoje, ali podstakla je mnoge da počnu cijeniti i tražiti domaće, te da se okrenu lokalnim proizvođačima. Samim tim možemo reći da je to pozitivna strana svega toga - da se ljudi okrenu korijenima i našoj hrani, koja je daleko zdravija i kvalitetnija nego industrijska", poručuje ova vrijedna mlada žena.

Posebno su traženi pčelinji proizvodi, za jačanje imuniteta, te razni sokovi, koje Edina pravi bez ikakvih konzervansa.


Fotoprilog


Tagovi

Edina Ćenanović Domaći proizvodi Zdravi proizvodi Plastenička proizvodnja Pčelinji proizvodi Prerađevine od povrća


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najpoznatija bosankohercegovačka kobasica je sudžuk, a pravi se od mesa preživača. Varijacije u recepturi nastaju dodavanjem ili oduzimanjem (loja) masti, kuhinjske soli, bibera, bijelog luka, mljevene crvene paprike i drugih začina. U neki... Više [+]