Pretraga tekstova
Zimska salata, ove godine ranije se pojavila na tržištu za šta je zaslužno neuobičajeno toplo vrijeme tokom septembra i oktobra. Zaštita konvencionalmim sredstvima nije neophodna jer se mogu koristiti i organska.
Na tržištu se već može naći salata iz zatvorenog prostora, odnosno, iz plastenika. Riječ je o salati koja je posađena u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra.
Temperature su bile idealne za njen ubrzan rast i razvoj, a zahlađenje koje je nastupilo, ne bi trebalo mnogo da utiče na brzinu rasta jer se ne predviđaju previše niske temperature. Najčešće sorte su puterica i kristalka. Cijena je, najčešće, jedna marka po komadu, a četiri ili pet komada dovoljni su za jedan kilogram.
Salata se siječe kada širina glavica dostigne dvadesetak centimetara, a prilikom sječenja ostavlja se na visinu do pet centimetara, kako bi mogla ponovo da raste što je čini idealnom kulturom za dobru zaradu povrtara u zimskom periodu. Ne treba je sjeći do zemlje jer onda neće ponovo rasti.
Ako u plasteniku postoji sistem za navodnjavanje salata je zahvalna za prihranu jer joj je korijen plitak i lako usvaja vodu i hranljive materije. U tom slučaju potrebno je jednom u sedam dana obaviti zalijevanje jer ne trpi nedostatak vode. Ne smije se dozvoliti stvaranje pokorice oko salate i zato bi trebalo da zemlja oko nje bude rastresita što se postiže plitkim okopavanjem motikom ili grabljama. Takođe, trebalo bi da se obrati pažnja i na korove u plasteniku jer salata ne trpi konkurenciju za hranjiva.
Salata koja se uzgaja tokom jeseni i zime u plastenicima nije komplikovana za organsku proizvodnju i zaštitu. Greška je ako se koriste fungicidi jer nisu potrebni. Najveći neprijatelj je pretjerana vlaga zbog čega dolazi do žućenja listova, naročito prvih, do zemlje.
Dovoljno je da se, jedom u sedam do 10 dana, salata prihrani preko lista vodom u koju je potopljen gavez, maslačak, kopriva i hajdučka trava. Nije važna količina ovih korova koja bude u plastičnom buretu ili kanti, a dovoljno je da odstoji pet, šest dana, da počnu da ispuštaju hranjive materije.
Prilikom određivanja doze uzimaju se dvije do tri litre ove tečnosti u 10 do 16 litara vode, a koja se mora dobro procijediti. Navedeni korovi puni su azota koji podstiče brži rast salate što je idealno u slučaju viših temperatura tokom jeseni.
Korovima se u prskalicu može dodati i voda, takođe dva do tri litra, u kojoj su potopljeni lukovi, odnosno, crveni i bijeli luk, ljuta mljevena paprika, biber i čili. Može i lovorov list, bosiljak, mirođija i slično. Ove namirnice otjeraće štetne insekte od salate.
Sa zaštitom treba ići non-stop, sve do prestanka uzgoja jer salata se bere do proljeća, a zbog toplijih zima, ranije dolazi do pojave štetočina i bolesti.
Tagovi
Zimska salata Zaštita salate Puterica Kristalka Okopavanje salate Fungicidi
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)