• Zaštita bilja
  • 23.01.2017. 08:00

Dezinfekcija sjemena kalijum permanganatom

Rastvor kalijum pemanganata se koristi za dezinfekciju sjemena, lukovica, krtola, tla. Ovaj rastvor uništava brojne patogene na površini sjemena, u sjemenu i zemljištu.

  • 5.275
  • 547
  • 0

Kalijum permanganat zahvaljujući svom dezinfekcionom svojstvu može da se koristi u poljoprivredi za dezinfekciju sjemena, lučica, lukovica, krtola. Osim za dezinfekciju sadnog materijala može se upotrebljavati za dezinfekciju zemljišta, alata, u zaštiti biljaka. Rastvor kalijum permanganata ne djeluje na štetočine, samo na prouzrokovače oboljenja.

Kada se kalijum permanganat koristi za dezinfekciju sjemena i drugog sadnog materijala koristi se kao slab rastvor, odnosno rastvor male koncentracije. Primjenjuje se rastvor koji ima koncentraciju 0,5% i koji se odlikuje svijelorozom (blijedo roze) bojom.

Dezinfekcija sjemena

Sjeme se potapa u ovaj rastvor u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati u zavisnosti od krupnoće sjemena, vrste i sorte. Sjeme svake vrste, svake sorte u okviru vrste, može različito reagovati na procese kojima ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju kako ne bi uništili klijavost sjemena. Sjeme paradajza, paprike, lukovice crvenog luka potapa se u trajanju od 20 minuta.

Dezinfekcija sjemena slabim rastvorom kalijum permanganata uništiće bakterije i gljivice koje se nalaze na površini sjemena, ali i u sjemenu. Natapanje sjemana omekšaće sjemenu ovojnicu što će rezultirati bržim klijanjem i nicanjem, mlada biljka biće snabdjevena mineralom manganom (što važno za ciklu), povećaće se imunitet mladih biljaka koje će biti otpornije na prouzrokovače oboljenja, biljke će biti otpornije na promjene vremenskih uslova.

Nakon tretmana rastvorom kalijum permanganata sjeme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti prije sjetve.

Dezinfekcija tla

Rastvor kalijum permanganata može da se upotrebljava za dezinfekciju tla na otvorenom i u plastenicima. Primjenjeni rastvor uništiće brojne zemljišne patogene. Za ovu namjenu koristi se rastvor koncetracije 0,2%, a dezinfekcija se obavlja zalijevanjem. Potrebno je 1,5 do 2g kalijum permanganata na 10l vode.

Prije sadnje paprike, paradajza, patlidžana, kupusa dobro je sadne rupe zaliti rastvorom kalijum permanganata nekoliko dana prije sadnje u količini od 1l. Ulaz u plastenik se može dezinfikovati rastvorom kalijum permanganata.

Zaštita biljaka

Kalijum permanganat se može koristiti u zaštiti biljnih kultura. Veoma dobro se pokazao u zaštiti krastavca od pepelnice. Koristi se 3% rastvor kalijum permanganata. Međutim, zbog reakcije pojedinih sorata bolje je koristiti slabiju koncentraciju. U zaštiti dinje i jagode od pepelnice koristiti rastvo koncentracije od 1,5%.

Krtole krompira tretirane rastvorom kalijum permanganata postaju otpornije na pojavu krastavosti. Rastvor se može koristiti i u zaštiti sobnog bilja i ukrasnog cvijeća. Posebno ljubičice dobro reaguju na primjenu slabog rastvora kalijum permanganata.

Oprez!

Sa kalijum permanganatom treba postupati pažljivo, poštovati doze i čuvati ga van domašaja djece. Rastvor čuvati u tamnoj staklenoj ambalaži na tamnom mjestu, jer se pod uticajem sunčeve svjetlosti razlaže i gubi svoju djelotvornost. U kontaktu sa kožom kristali kalijum pemanganata mogu djelovati nagrizajuće.

U poljoprivredi ga treba pažljivo koristiti, u manjim koncetracijama, jer može izazvati i oštećenja biljaka. Ukoliko se za zalijevanje koristi rastvor veće koncentracije (rastvor tamno obojen) može da spali korijenje biljaka. Koristi se za dezinfekciju sjemena, zemlje, nije đubrivo.

Foto:Pixabay/alex80


Tagovi

Dezinfekcija sjemena Dezinfekcija tla Dezinfekcija zemljišta Kalijum permanganat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.