Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 30.10.2022. 07:30

Čuvanje krompira i sprečavanje klijanja krtola

Tempreatura i vlaga su osnovni faktori koji utiču na dužinu čuvanja. Biljna eterična ulja odlažu proces klijanja

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.223
  • 62
  • 0

Klijanje uskladištenih krtola krompira može da dovede do njihovog potpunog propadanja. Mnogo je faktora koji utiču na ovu prirodnu pojavu, a naš cilj je da se proces što više odloži kako bi imali što manje gubitke.

Krtole koje skladištimo i čuvamo preko zime moraju biti zrele s formiranom pokožicom, očišćene od zemlje, bez oštećenih i trulih primjeraka. U zavisnosti od sorte, proces klijanja počinje već jedan mjesec poslije vađenja iz zemlje, a kasne sorte mogu da odlože ovu pojavu za oko pet mjeseci. Prve se troše one koje se ne mogu dugo čuvati i brzo počinju da dehidriraju ili klijaju.

Regulisati uslove u skladištu

Temperatura i vlaga igraju presudnu ulogu. Krompir se treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Temperatura treba da se kreće između 7 i 10ºC. Može da se drži na oko 5ºC skoro nepromijenjen.

Vrijednost temperature utiče na dužinu pa pri temperaturi od 4,5ºC može trajati oko sedam mjeseci, a na višim treba ga iskoristiti za tri do četiri mjeseca. Na nama je da osiguramo konstantnu temperaturu, jer će oscilacije ubrzati klijanje i pojavu skladišnih bolesti.

Vazduh u skladištu ne smije biti suh, jer će dovesti do dehidracije. Suprotnost je previše vlage, što će dovesti do brzog truljenja. Idealna bi bila vlaga od 80 do 90 posto uz dobru cirkulaciju vazduha.

Vrijednost temperature utiče na vijek trajanja (Foto: Depositphotos/Grigorenko) 

Čuvanje u kući ili stanu može da se obavi u papirnatoj vreći, kartonskoj kutiji, mrežastim vrećama. Izbjegavajte ga držati na toplom mjestu, jer što je toplije to je brže klijanje i propadanje krtola koje postaju mekane. Ne ostavljate ga pored drugog voća i povrća koje ima jak miris ili pospješuje ovu pojavu. To su: crveni luk, bijeli luk, banana, kruška. Kada je u pitanju jabuka, primijećeno je da one pored krompira postaju mekane i kašaste, a da s druge strane jedna ili dvije jabuke umanjuju intenzitet klijanja.

Biljke koje sprečavaju pojavu klica

Začinsko i ljekovito bilje, posebno njihova ulja, imaju veliki uticaj na procese koji se dešavaju unutar krtola. Žalfija, lavanda, metvica i ružmarin svojim eteričnim uljima snažno sprečavaju ovu pojavu i propadanje. 

Manji komad papira natopite eteričnim uljem i stavite u blizini uskladištenog krompira. Odlične rezultate je dalo ulje pepermint metvice. Nedostatak ovog postupka je što ga redovno morate obnavljati i stavljati novi svake dvije do tri sedmice, jer ulje ispari. Ne koristi se ako se krompir čuva u metalnim ili plastičnim posudama. Za veća skladišta odlične rezultate je pokazalo ulje karanfilčića, ali se ono primjenjuje kao aerosol ili se termički obrađuje.


Tagovi

Skladištenje krompira Klijanje krompira Klice krompira Klijanje krtola Sprečavanje klijanja Čuvanje krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić