Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Butternut tikva
  • 14.10.2018. 09:30

Butternut tikva - gastronomski užitak

Butternut tikva je zimska tikva koja se može dugo čuvati. Odlična je za pripremu dječijih obroka, ali i raznih jela, slastica i sokova. Sadrži obilje vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka.

Foto: PIxabay/12018
  • 5.227
  • 450
  • 0

Jesen nam donosi mnogo plodova i gastronomskih užitaka, a tikve su kraljice jeseni. Među brojnim tikvama butternut tikva Cucurbita moshata je hvale vrijedna zbog svoje gastronomske vrijednosti. To je zimska tikva koja može da se dugo čuva u adekvatnim uslovima. Najpopularniji varijetet Waltham butternut nastao je četrdesetih godina prošlog vijeka u Massachusettsu.

Jesenja kraljica kuhinje

Kao i sve tikve i butternut tikva se lako uzgaja. Njeno meso, narandžasto obojeno, ima okus koji podsjeća na okus lješnjaka. Što tikva duže stoji u skladištu taj je okus intenzivniji. Poprilično je slatkasta i zbog toga popularna u slasticama. U 100g tikve ima 37kcal. Ima veliki sadržaj vode, a bogata je mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima. Što je meso butternut tikve intenzivnije obojeno, sadrži veću količinu vitamina A. Predstavlja nutritivno najzdravije povrće. Zadovoljava potrebe organizma za mnogim sastojcima, posebno zbog sadržaja vitamina i minerala.

Kako bi se sačuvala što duže potrebno je ubrati sa drškom. To će spriječiti naglu dehidraciju, a neće nastati rana koja predstavlja ulazna vrata za prouzrokovače trulenja tikve. U hladnoj i suvoj prostoriji može se čuvati i do 9 mjeseci. Može se izretati, zamotati u kuhinjsku foliju i tako čuvati u frižideru oko sedam dana. Isječenu ili kuhanu možemo i zamrznuti.

U kuhinji se može pripremati na razne načine. Možemo je peći, kuhati, kuhati na pari, pasirati, dinstati. Veoma je popularna kao namirnica za pripremu dječijih obroka. Od nje možemo praviti sokove, džemove, marmelade, juhe, pite, kolače, složence, torte.

Veoma je cijenjena kao hrana za bebe, a često je prva hrana za bebe od 4 do 6 mjeseci.

Prilikom rezanja budite oprezni jer se odlikuje tvrdoćom što joj omogućuje dugotrajnost tokom čuvanja.

Najbolje ćemo uraditi ukoliko je ispečemo ili dinstamo. Kada se kuha usvoji vodu, ali je to čini idealnom za kremaste juhe. Osim mesa iz unutrašnjosti od nje se koristi sjeme, sirovo ili pečeno, i kora kada se termički obradi.

Pečena butternut tikva

Tikvu prvo operite, presjecite uzdužno na pola. Kašikom odstranite sjemenke iz unutrašnjosti. Tikva se peče okrenuta na dolje, da su presječene strane okrenute na pleh. Peče se od 30 do 40 minuta na višoj temperaturi. Vrijeme pečenja zavisi od veličine tikve. Kada vidimo da je kora smrežurana i počela da mijenja boju tikva je pečena. Jednostavno kašikom pokupite pečeno meso iz unutrašnjosti i imate gotovu osnovu za razne obroke za bebe i malu djecu, za pripremu pirea, juha i svega što smislite. Prednost tikve je u tome što se može kombinovati sa raznim namirnicama.

Ukoliko tikvu ogulimo i isječemo na šnite možemo je peći kao slatku ili slanu varijantu. Za slatku varijantu tikva se pospe uljem, šećerom i začinima po izboru. Za slanu varijantu tikva se poulji, posoli i dodaju začini. Polovine tikve možemo puniti različitim punjenjima i peći.

Juha od tikve

Za odličnu juhu tikvu ispeći ili skuhati, a zatim propasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Ovom pireu doda se količina vode ili povrtnog temeljca do željene gustoće i odgovarajući začini. Prokuhati i dodati vrhnje za kuhanje ili gusti jogurt. Ovo je osnovni recept koji se može obogatiti raznim dodacima, začinima, povrćem, žitaricama, mesom.

Sok od butternut tikve

Butternut tikvu isjeći na komadiće i skuhati. dovoljno je da tikva ogrezne u vodi. Propasirati i dodati vode, šećera i limunovog soka prema želji.

Ukoliko skuhane komade tikve procijedimo, pasiramo možemo dobijeni pire podijeliti u manje posude i zamrznuti. Na ovaj način ćemo uvijek imati spremnu osnovu za sok.

Sok pripremljen na ovaj način se treba brzo potrošiti.


Tagovi

Butternut tikva Juha Sok Hrana za bebe Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]