Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bh. kornišoni
  • 01.11.2022. 16:30

Broj kooperanata i proizvodnja kornišona skoro prepolovljeni

Izuzetno teška godina je iza proizvođača krastavca kornišona. Suša, visoke tepmerature i poskupljenja su imali snažana uticaj na ovaj sektor.

Foto: Depositphoto/nelyninell
  • 205
  • 53
  • 0

Grupacija proizvođača kornišona Tuzlanskog kantona, koja djeluje u okviru Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju Kantonalne privredne komore Tuzla, održala je 5. sjednicu. Predstavljeni su postignuti rezultati, ali i planovi za narednu godinu.

Situacija je u ovoj oblasti izuzetno teška. Pored suše i visokih temperatura veliki uticaj je imala situacija na tržištu i mnogobrojna poskupljenja. Najviše se to odnosilo na povećanje cijena goriva, đubriva i zaštitnih sredstava. Sve veći broj proizvođača odustaje od proizvodnje.

Manje kooperanata i manje proizvedenih krastavaca

U 2022. godini proizvodnja krastavaca kornišona je manja za 40 posto u odnosu na prošlu. Broj kooperanata i količina proizvedenih kornišona su skoro prepolovljeni.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. bilo je 1.563 kooperanta. Njihova brojnost je smanjena za 870, naime, prošle, 2021. ih je bilo 2.433.

Vrijeme nije pogodovalo kornišonima (Foto: Depositphoto/vvoennyy)

Ostvarena je proizvodnja 4.475 t, što je pad u odnosu na prošlogodišnji prinos od 7.296 t. Vrijednost proizvodnje je manja za 3.667.300 KM u odnosu na 2021. godinu.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton broj kooperanata je smanjen za 302 i sada ih ima 871. Proizvodnja je u odnosu na prošlu godinu manja za 1.582 t i iznosila je 2.364 t.

U Unsko-Sanskom kantonu broj kooperanata je skoro prepolovljen, ima ih 692, a manji je za 568 proizvođača u odnosu na 2021., kada ih je bilo 1.260. Proizvodnja je iznosila 2.111 t.


Tagovi

Krastvac Proizvodnja kornišona Broj kooperanata Manje kornišona Situacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !