• Bijeli luk
  • 20.01.2017. 08:00

Bijeli luk, univerzalni lijek za mnoge bolesti

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 15.689
  • 1.449
  • 0

Svjesni smo činjenice da naš imuni sistem zavisi od sposobnosti organizma da odgovori na uticaj raznih spoljnih faktora kako bi se zaštitili od napada raznih bolesti na organizam. Zaštitu nam itekako može dati bijeli luk (Allium sativum). Bijeli luk je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom (korijenom) u zemlji i stabljikom (sa listovima) visine do jednog metra. U našim krajevima je dostupan za ishranu tijekom cijele godine.

Naučnim ispitivanjima ustanovljeno je da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi. Bijeli luk je bogat vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Koristi se sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Bijeli luk povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, živce, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Kinezi su još prije mnogo stoljeća spravljali mnoge lijekove na bazi bijelog luka. U našoj narodnoj medicini bijeli luk se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti.

Bijeli luk je postao univerzalni narodni začin, sirotinjska hrana i preventivni lijek. U narodu bijeli luk je lijek za sve, u njega se ima veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dezinterije, gripa i uopće kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno i kurativno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk. U novije vrijeme prave se i tablete i kapsule bijelog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris bijelog luka.

Antibakterijsko dejstvo luka

Poznato je da bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, usporedivo sa najboljim antibioticima. Treba voditi računa o tome da bijeli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena djelovanja, pa se onda treba posavjetovati sa liječnikom.

Bijeli luk pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba: akne, alergijski rinitis, apopleksija, arteroskleroza, astma, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti usta i organa za disanje, bronhitis, prehlade i gripe, glavobolja, gljivične infekcije, grčevi, gubitak koncentracije, depresija, dječje gliste, difterija, dijabetes, zatvor, infekcije mokraćnih putova, impotencija, infarkt, kandida, kašalj, kolera, mnoge vrste raka, moždani udar, natečeni limfni čvorovi, neplodnost, nervoza, nesvjestica, poremećaj metabolizma, povišeni krvni tlak, poremećaj elastičnosti krvnih sudova, povišeni nivo kolesterola i triglicerida, potištenost, problemi sa vidom, problemi sa probavom, problemi sa jetrom i želucem, problemi sa žučnom kesom, problemi sa živcima, problemi sa pamćenjem, problemi sa cirkulacijom, proljev, povećana perut i opadanja kose, razdražljivost, reguliranje šećera u krvi, simptomi starenja, skleroza, smanjenje apetita, sprečavanje zgrušavanja krvi, stenokardija, stabiliranje crijevne flore, tifus, tromboza, tuberkuloza, herpes, kronični umor i čmičak.

Obloge od bijelog luka

Obloge od bijelog luka povoljno djeluju protiv čireva, otvorenih rana (posjekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti. Bijeli luk povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, živce, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Lijek od bijelog luka i meda

Ljekovita moć bijelog luka i meda odavno je dokazana. Kada se unose u organizam mogu da pomognu u liječenju doslovce svakog oboljenja. Bijeli luk djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Rame uz rame sa ovom riznicom zdravlja stoji med - čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda, koji krijepi organizam, jača i čisti krv, liječi plućne bolesti.

Bijeli luk bolji od analgetika

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekt je bolji od djelovanja aspirina koji djeluje na manje stvaranje tromboksana. Ali, ahoin, osim tog djelovanja, ima i još sedam načina da spriječi sljepljivanje trombocita i stvaranje ugruška. U bijelom luku nalazi se i adenozin koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama. Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka.

Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri češnja bijelog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje.

Savjeti za konzumaciju

Dosta je efikasniji ako ga izgnječite nego isijecate pošto se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuhanjem se također oslobađa ahoin i najbolje je da ga kuhate sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu. Ako se izgnječen bijeli luk prelijete sa malo votke i ostavite par dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lijek za čišćenje krvi.

Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina jer se kod nje gnječen beli luk miješa sa feta sirom i maslinovim uljem. Svim ljubiteljima salate od luka poznato je da prirodna i 100% zdrava namirnica koja je zamjena bijelom luku jeste medvjeđi luk koji je u narodu poznat kao srijemoš, a može se naći na čistim predjelima uz šumske rubove. A ova biljka upravo predstavlja prirodan lijek za borbu protiv bolesti mnogim životinjama.

Foto: Pixabay/congerdesign


Tagovi

Bijeli luk Ahoin Adenozin Zdrava namirnica


Autorica

Mukadesa Zukić

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".