Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 07.07.2022. 07:30

Bijele mušice i grinje: Male, ali opasne štetočine u plasteniku

Ova dva insekta mogu izazvati potpuno propadanje usjeva. Suzbijaju se raznim metodama, od mehaničkih do prirodnih sredstava

Foto: Depositphotos/laupri
  • 242
  • 16
  • 0

U ovim vrelim danima plastenici i staklenici su idealno stanište za mnogobrojne štetočine, a njihovo suzbijanje je od izuzetne važnosti za opstanak uzgajanih biljaka i dostizanje dobrog roda.

Najčešće se radi o štetnim vrstama insekata koji sisaju biljne sokove. Bijele mušice i grinje najčešće se uočavaju na biljkama u ovo doba godine, a za kratko vrijeme mogu potpuno da unište usjev.

Mala štetočina, a velika šteta

Bijela mušica ili štitasti moljac se odlikuje tijelom malih dimenzija, do 2 mm. Intenzivno sisaju sokove iz lišća, a najviše napadaju krastavce, paradajz, kupus i papriku. Kao rezultat njihove ishrane biljke prestaju rasti, zakržljaju, izostaje cvjetanje i formiranje plodova. Jak napad dovodi do njihova uginuća. Stvaraju ljepljivi premaz na napadnutim površinama koji je odlična podloga za razvoj spora gljivica koje izazivaju bolesti.

U plasteniku tokom ljeta ima idealne uslove, dovoljno toplote, vlage i sočnog lišća. Najčešće se nalaze na donjoj strani lista. Odrasle jedinke žive oko mjesec dana, a jedna položi do 130 jaja. Za oko mjesec dana formira se lutka i pojavljuje nova generacija. Mogu da se razmnožavaju tokom cijelog vegetacijskog perioda.

Suzbijaju se raznim metodama, od mehaničkih do prirodnih sredstava. Biljke se mogu okupati mlazom vode, a zatim se rastvorom sapuna brišu listovi i uklanjaju jaja, ljepljivi premaz i larve. Ova metoda se najčešće koristi za kupusnjače. Za pripremu sapunice u 600 ml tople vode rastvori se 100 g nastruganog sapuna.

Najčešće se nalaze na donjoj strani lista (Foto: Depositphotos/andrei310)

Žute ljepljive ploče mogu biti veoma zahvalne za registraciju prisustva ove štetočine, ali daju i odlične rezultate kada se koriste za suzbijanje.

U savremene plastenike se unose parazitske ose iz roda Encarsia. Ženke osice polažu svoja jaja u larve bijele mušice, što izaziva njihovo uginuće.

Električni fumigatori koriste repelentne tekućine ili pločice, a plastenik mora biti potpuno zatvoren. Nedostatak fumigatora je što nisu selektivni i uništavaju korisne insekte.

Kod upotrebe hemijskih insekticida treba misliti kako da se zaštitite. Rad u zatvorenom prostoru i primjena insekticida dodatno pojačavaju potrebu za zaštitom. Neophodno je pridržavati se uputstva i ne povećavati koncentraciju, jer veoma lako dolazi do oštećenja cvjetova, poremećaja u oplodnji i trovanja.

Insekticid od hajdučke trave

Radi se o insekticidu koji je veoma efikasan.

Hajdučka trava najbolji domaći biostimulans, ali i insekticid

Kanta od 10 l se za 1/4 napuni hajdučkom travom u cvjetanju i prelije vodom. Sve se ostavi na toplom mjestu sljedeća dva do tri dana nakon čega se procijedi, a biljke se tretiraju jednom do dva puta u toku sedmice.

Opasne grinje

Grinje ili mali crveni pauk su malih tjelesnih dimenzija, a u uslovima suše se često javljaju. U toku godine mogu imati i preko 10 generacija. Odrasli insekti i larve hrane se bodući i sisajući listove i plodove na kojima su vidljive bijele tačkice. Najčešće napadaju papriku, paradajz i krastavac. Jak napad dovodi do deformacija i defolijacije (opadanja listova).

Najčešće se suzbijaju hemijskim insekticidima i biološkim mjerama. Kod suzbijanja hemijskim insekticidima problem je što je mali broj sredstava odobren i radi se o sredstvima koja nose zajednički naziv akaricidi. Uglavnom se radi o sredstvima na bazi abamektina, piridabena i bifenazata. Kao i kod suzbijanja bijele mušice, neophodno je da zaštitite sebe jer radite u zatvorenom prostoru. Obratite pozornost na karencu.

mogu imati i preko 10 generacija (Foto: Depositphotos/jopstock)

U biološke mjere suzbijanja ubrajamo i puštanje predatorske grinje Phytoseiulus persimilis.

Za suzbijanje se može koristiti i pripravak od hajdučke trave. Priprema se kao i za suzbijanje bijele mušice, ali je potrebno uzeti malo više biljne materije, oko 800 g.

Pripravci od maslačka ili bijelog luka su veoma efikasni, a najbrže ćete ih pripremiti po sljedećim receptima.

Uzmite 25 do 30 g maslačka (najbolje korijena) i usitnite. Prelijte s 1 l vode i ostavite 2h. Nakon toga procijedite i tretirajte napadnute biljke.

Na sličan način se može pripremiti i rastvor bijelog luka. Potrebno je 170 g usitnjenog bijelog luka preliti s 1 l vode i ostaviti preko noći. Rastvor se procijedi i takav upotrebljava za tretiranje najmanje jednom u sedam dana. Broj tretiranja zavisi od jačine napada, ali ne treba pretjerivati. Tretiranje se može ponoviti svaka tri do četiri dana.


Tagovi

Bijele mušice Grinje Štitasti moljac Štetočine u plasteniku Crveni pauk Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fotografija je sa moje licno farme,a na fotografiji je moj sin Miljan sa nasim kravicama.
#RuralFoto #Životinje