Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli luk
  • 08.06.2022. 07:30

Berba i čuvanje bijelog luka: Stabljiku i listove pustite da se sami osuše

Nakon čupanja glavice je potrebno osušiti. Kako ih sačuvati tokom zime? Imamo i recept za ukiseljene čenove

Foto: Depositphotos/divelook
  • 1.483
  • 215
  • 0

Bliži se vrijeme berbe bijelog luka. Jesenji ili ozimi biće prvi spreman za čupanje, a uskoro i proljetni. Prvi znak zrenja je pojava sušenja vrhova listova. Stabljike će početi polijegati kod nekih sorti, dok će kod drugih ostati čvrste i uspravne.

Kako bi bili sigurni da je pravi termin za čupanje glavica, najbolje je da izvadimo jednu i uvjerimo se u čvrstoću ovojnih listova. Nije dobro da zreo luk ostavite u zemlji, posebno ako padne kiša. Tada se ovojni listovi raspadaju, a glavice su podložne ispadanju čenova i truljenju.

Sušenje je neophodno

Prilikom vađenja treba voditi računa da ga ne oštetimo. Najbolje je posao obaviti u jutarnjim časovima kada ustane rosa. Tada ćete imati dan za sušenje. Suvišnu zemlju očistiti rukama i ne lupati glavice, jer ih možemo oštetiti i nagnječiti što će ubrzati pojavu truljenja. Stabljike i listovi se ostavljaju kako bi hranjive materije iz njih prešle u glavicu. To će omogućiti kvalitenije dozrijevanje i one će se duže čuvati.

Iskopani luk se suši na mjestu s dobrom ventilacijom oko sedmicu dana. Kada se glavice osuše, obavlja se uklanjanje stabljike i listova i prikraćivanje korijena. Prilikom rezanja stabljika ostavlja se dio dužine maksimalno do 10 cm, a najčešće oko 2 cm. Korijen se prikraćuje na dužinu od 3 mm do 1,5 cm.

Čuvanje bijelog luka

Za skladištenje je potrebno odabrati suv prostor s dobrom ventilacijom. Kratkotrajno ga možemo čuvati na temperaturi od 16 do 20ºC, a za dugotrajno je neophodna temperatura od 2 do 4ºC. Bez obzira na temperaturu, vlaga ne smije da prelazi maksimalno 80 posto.

Najbolje se čuvaju krupne, suve i zrele glavice, zbog toga prvo potrošite sitnije.

Nemojte previše skratiti korijen i stabljike (Foto: Depositphotos/photokitchen)

Neprijatelj bijelog luka su vlaga i negativne temperature. Kad je visoka vlaga, dolazi do pojave truljenja.

U slučaju da ne odrežete stabljike, možete uplesti pletenice koje ćete objesiti na suvo mjesto. U jednoj pletenici je optimalno da ima 15 glavica.

Kako isplesti vijenac bijelog luka

Čuvanje se obavlja u šupljim vrećicama, najlonskim čarapama ili u plitkim gajbicama, najbolje drvenim. Između slojeva možemo posuti suvu piljevinu ili staviti papir.

Možemo ga čuvati i u staklenim teglama slažući redove glavica između kojih posipamo brašno, so ili pepeo koji će upijati eventualnu vlagu i spriječiti da se proces truljenja proširi s jedne glavice na druge. Na dno tegle pospemo 2 cm materijala kojega koristimo.

Kiseli bijeli luk

On se može i konzervirati kiseljenjem. Za ovaj recept biće vam potrebna teglica od 250 ml, 170 g očišćenog bijelog luka, grančica timijana, dvije grančice ružmarina, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, oko 80 ml jabukovog sirćeta i malo vrele vode.

Kako bi ubrzali čišćenje, potrebno je čenove koje smo odvojili potopiti u toplu vodu pola sata. Voda ne smije biti vrela, samo malo topla. Njena uloga je da nakvasi omotač kako bi se lakše skinuo. Nije potrebno da skuhamo luk.

Čenovima bijelog luka napunite pola teglice, ubacite grančicu timijana i nadopunite do vrha ostatkom luka. Dodajte so i šećer, a zatim ukrštenim grančicama učvrstite bijeli luk na vrhu. Prelijte sirćetom 2/3 teglice i do vrha nadopunite vodom. U zavisnosti od okusa, količina sirćeta se može smanjiti, ali se dodaje i malo limunske kiseline. Dobro zatvorite poklopcem.

Teglicu čuvajte na hladnom mjestu gdje nema direktnih sunčevih zraka i povremeno je protresite kako bi se rastvorili šećer i so. Poslije 25 dana možete konzumirati luk. Kada jednom otvorite teglicu čuvajte je u frižideru.


Tagovi

Bijeli luk Vađenje luka Čuvanje luka Sušenje bijelog luka Kiselenje Recpet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.