Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u avgustu
  • 01.08.2022. 07:30

Bašta u avgustu: Za jesensku berbu posijte još jednu turu tikvica, mrkvu, blitvu

Visoka temperatura i nedostatak vlage u zemljištu su faktori koji diktiraju sjetvu povrća u ovom mjesecu. Šta se sve može sijati?

Foto: Depositphotos/atanechkav
  • 611
  • 85
  • 0

I dok će mnogi pomisliti da je avgust mjesec u kome samo beremo plodove iz bašte, iskusniji baštovani i baštovanke znaju da je idealno vrijeme za sjetvu određenih povrtnih kultura.

Problem koji se može javiti je nedostatak vlage u zemljištu i previsoke temperature. Zalijevanje i odabir vrste te sorte će vam pomoći da uživate u mladom, svježem povrću tokom jeseni. Za klijanje, nicanje i početni rast je neophodno da osigurajte zalijevanje.

Nova sjetva

Ovo je mjesec berbe, ali i vrijeme kada mnoge usjeve uklanjamo s gredica jer su završili svoju vegetaciju. Tako dobivamo prostor za novu sjetvu.

Pojedine vrste možemo sijati već početkom mjeseca, a za neke je bolje sačekati drugu polovinu, kada se temperatura snižava.

Previsoka temperatura vazduha i zemljišta može spriječiti klijanje i nicanje sjemena bez obzira na sadržaj vlage. Na to su posebno osjetljive mrkva i razne salate.

Pored njih vrijeme je za sjetvu rukole, korabe, endivije, matovilca, peršina, kineskog kupusa, luka srebrenca, cikle, blitve, kelja pupčara, špinata, razne repe, tikvica.

Na mjesto mahuna posijte tikvice (Foto: Depositphoto/Chretien)

Vlaga i kratka vegetacija bitni faktori

Mrkva i peršin su vrste koje imaju sitno sjeme i tvrdu opnu. Bolje ih je posijati kada je temperatura vazduha ispod 30ºC. Njihova osjetljivost se ogleda u lakom isušivanju klice. Sjetva je nemoguća bez dovoljno vlage u zemljištu, a još bolja opcija je da se nakvase papirne vreće i prekriju posijane gredice. Vlažan papir će spriječiti isušivanje zemljišta i sjemena u fazi klijanja. Kada vidite da su se počele pojavljivati biljčice uklonite mokar papir kako bi im omogućili rast.

Veoma zahvalna za uzgoj u ovo doba je blitva, jer će za berbu biti spremna za kratko vrijeme. Isti slučaj je i s raznim salatama. Kod zelenih salata birajte sorte koje su namijenjene za sjetvu tokom jeseni, jer u suprotnom brzo mogu preći u formiranje cvijeta.

Pazite na izbor salata 

Izbor sorte će biti presudan i kod tikvica. Birajte one koje imaju kratak period vegetacije do dva mjeseca. Mogu da se posiju direktno u zemlju ili da ih uzgajamo iz presadnica.

Kako uzgojiti zelene tikvice bolognese

Dobrim se pokazala sjetva u dva do tri navrata, što obezbjeđuje kontinuiranu berbu.


Tagovi

Ljetna sjetva Sjetva u avgustu Sjetva povrća Ljeto u bašti Sjetva tikvica Sjetva salate Sjetva blitve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

21. marta 1940. godine Ministarstvo prosvjete Kraljevine Jugoslavije donosi Uredbu sa zakonskom snagom kojom se osniva Poljoprivredno-šumarski fakultet u Sarajevu, a time je obilježen početak svjetovnog visokoobrazovnog procesa u BiH (stari... Više [+]